Fekete dalok Erdélyből

Fekete Borbála neve ismerősen csenghet a Fölszállott a páva január 18-i adásának nézői számára. (Akik mégsem látták, itt bepótolhatják). A budapesti lány, aki Egerben kezdte el zenei tanulmányait, de megjárta a váci Zeneművészeti Szakközépiskolát is, már az elődöntőben felhívta magára a zsűri figyelmét.

Tehetsége bámulatra méltó, ám annál kevésbé meglepő, ha ismerjük családi hátterét, amely garantálta: ő sem tudja majd elkerülni a népzene világát. Édesapja Fekete Antal „Puma”, aki néptáncos karrierje után a hangszerkészítők mesterségét választotta. Később erdélyi népdalgyűjteményével vált híressé, mely több lemezen is megjelent, jelenleg pedig muzsikusként ismerik. Édesanyja az egri néptáncegyüttes tagja volt; bátyja, Fekete Márton „Kispuma” pedig népi brácsásként két zenekarral is indult a versenyen, így vetélytársak lettek.

Nézze meg Fekete Borbáláról a videót!

Szívügye az erdélyi népzene terjesztése. 7 éves korában járt először az erdélyi Széken, saját bevallása szerint szerelem volt első látásra. Minden évben visszatért, és lelkesen gyűjtötte a tapasztalatokat. Nagy élmény volt számára, hogy a népdalokat eredeti formájukban hallhatta. Többször találkozott a tavaly elhunyt Papp Mártonné Filep Mária adatközlővel, akitől nagyon sokat tanult és a közös éneklések lelkileg is feltöltötték.

De mit is jelent valójában adatközlőnek lenni? Azokat hívják így, akik egy-egy faluban, közösségben fenntartják és továbbadják a népdalokat, az adott közeg hagyományőrzőjének számítanak. A népdalgyűjtők az általuk átadott, megismert dalokat jegyzik le. Nélkülük ezek a nemzeti értékek, hagyományok eltűnnének.

A gyönyörű, fiatal lány abban a szerencsés helyzetben volt, hogy tavalyi széki útján Papp Mari néni még énekelt neki, bár már nagyon beteg volt, és régóta nem teljesítette az ilyen kéréseket. Az elődöntőben előadott két széki népdal éppen azért kedvesek számára, mert élőben halhatta őket Papp Máriától.

Borbála nyomon követte a 2012-es Fölszállott a páva döntőit. Látva a döntősök teljesítményét és a produkciók színvonalát, elbizonytalanodott, van-e elég tehetsége a versenyhez.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Fekete Borbála
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/01/ATT00002.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább