A tánc drog…

… vallja a Bekecs Néptáncegyüttes egyik tagja. A néptánc ezek szerint függőséget okozhat, és ha valaki rákapott az ízére, nem könnyű (és nem is érdemes) leszokni róla. Az élmények intenzitására rásegít a páros jelleg is. „Ha felkér táncolni, úgy táncoltat meg, hogy érezzed, nem minden leánkával táncol így. Csak téged pörget meg olyan gyorsan, csak téged kínoz úgy meg, hogy vért izzadj. De ebben a kínzásban öröm van” – mondta Ritziu Ilka Krisztina, a Bekecs fiatal táncosa a január 25-i, harmadik adásban.

A Bekecs Néptáncegyüttesre jellemző érdekesség, hogy nem egy helyről származnak a táncosok: Nyárádszereda és Marosvásárhely 20-30 km-es körzetéből valók. A csapat tagjai közt vannak adatközlők is, akik a helyi hagyományőrző csoportok tagjai például Nyárádselyében és Marossárpatakon.

A lelkes csoport nagy hangsúlyt fektet a helyi táncok és népszokások bemutatására, ugyanakkor más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra. A műsorszámok az erdélyi folklórról nyújtanak korhű életképet.

Nemcsak a különböző típusú táncokat gyűjtik össze a repertoárjukban, hanem a táncosok összeállítása is széles skálán mozog. Érdekes rekordokat találhatunk köztük. A legfiatalabb tagjuk 16, a legidősebb 34 éves, a legalacsonyabb 150 cm, a legmagasabb 190, cipőméretük pedig 34-től 45-ig terjed.

A táncok anyagát tiszta forrásból merítik, előtérbe helyezve az adatközlőket és az archív felvételeket, ugyanezt az elvet követik a zene valamint a viseletek terén is. A színesen pörgő ruhák mellett az együttes tagjaira is jellemző a sokszínűség. Elmondásuk szerint van közöttük színész, orvos, diák, mérnök, menedzser, nővér, koreográfus, fénytechnikus, pedagógus, masszőr, tájépítész, közegészségügyis, mezőgazdász, elárusító, kommunikációs szakértő, kántor, „háziasszony”, naplopó és nőcsábász.

A Bekecs Néptáncegyüttes 2007-ben alakult, és az eltelt évek alatt sokszor léptek fel színpadon, ezzel nagy rutint szerezve, ami sokat segíthet nekik a Fölszállott a páva következő fordulójában is. A fiatalos csapat az erdélyi területi válogatóról továbbjutott az elődöntőbe, így nemsokára újra láthatjuk őket, ahogy cseppet sem káros szenvedélyüknek, a néptáncnak hódolnak.

Nézze meg a Bekecs Néptáncegyüttesről készült videót!

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Bekecs Néptáncegyüttes
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/01/Bekecs-Néptáncegyüttes_2-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább