Morricone magyar emlékeiről mesélt

Játszott már Polgár Judittal, Lékó Péterrel és a világ számos sakk nagymesterével, de szinte mindig kikapott. Filmzenében viszont ő a verhetetlen. Ennio Morricone Budapesten vezényel.

Volt egyszer egy vadnyugat, Misszió, Profi, Sorstalanság – Ennio Morricone nevéhez több mint 550 filmzene fűződik. Pályája során díjak sokaságát gyűjtötte be, 2007-ben életmű Oscar-díjat kapott. Február 15-én a Papp László Sportarénában legfontosabb és legismertebb műveit vezényli, ebből az apropóból a Ma Reggel szerdai adásában interjúrészletet közöltek a világhírű olasz zeneszerzővel.

A beszélgetésből kiderült, hogy ismerősök ajánlották neki a magyar Modern Art Orchestra zenekart, akik első hallásra meggyőzték Morriconét. Később a próbák során is bizonyítottak, a művész „profizmusukat” és „elhivatottságukat” méltatta. A szerző elmondta, budapesti koncertjére maga válogatta össze a darabokat, később rövidebbre szabták az estet, de a legfontosabb darabok így sem hiányoznak majd a repertoárból.

Morricone egy régi emléket is felidézett Budapestről, ahol évekkel ezelőtt a Magyar Állami Operaház zenekarát vezényelte. Egy orgonára, két trombitára, két harsonára és zenekarra írt versenyművét adták elő, melyet „gyönyörű élménynek” nevezett, amihez a magyar zenekar és közönség egyaránt hozzájárult.

A zeneszerző további magyar vonatkozású élményekről is mesélt, megemlítette, hogy sakkozott már Lékó Péterrel és Polgár Judittal is. Lékó különösen megörvendeztette, mert miután a Budapesten vendégeskedő Morricone egy interjúban megemlítette, hogy szívesen játszana a magyar nagymesterrel, a sakkozó néhány nap múlva a szállodájában felkereste.

Egy játszmáról volt szó, de Morricone figyelmetlenül gyorsan kikapott, Lékó pedig azonnali visszavágót adott neki. Természetesen mindkét játszmát elvesztette – tette hozzá. Arra viszont büszke, hogy a világ több sakk nagymesterével játszott, és Borisz Szpasszkij ellen egy döntetlent is sikerült elérnie.

Olvasson tovább