A tánc ad örömöt és lendületet a mindennapokhoz

Okányi Mihály neve ismerősen csenghet azoknak, akik követték a Fölszállott a páva 2012-es adását: a táncos lábú fiú akkor az elődöntőig jutott, most, két évvel később pedig úgy döntött, újra versenybe száll, hogy megmutassa tehetségét az országnak. A 2012-es adásban a zsűri tagjai igen bizakodóak voltak Mihállyal kapcsolatban, aki jó emlékekkel tért haza békés megyei otthonába, Békés városába, ahol nagy örömmel és gratulációkkal fogadták. Mint elmondta, a sok pozitív visszajelzés nem először segítette át egy nehezebb időszakon, és erősítette meg abban, hogy folytatnia kell.

A békés megyei fiú hat éves korában kezdett el táncolni, ám barátai és osztálytársai néptánc iránti érdektelensége őt is elbizonytalanította. „Körülbelül ötödikes lehettem, mikor elgondolkoztam rajta, hogy abbahagyom. Ennek oka az volt, hogy az osztályomban egyedül maradtam néptáncosként, mindenki más a csapatjátékok felé orientálódott (foci, kézilabda, stb.) Akkor még nem láttam, hogy milyen összetett és fontos hagyományról van szó.” – meséli Mihály.

Táncos karrierje szerencsére nem maradt annyiban, környezete meggyőzte a fiatal fiút, hogy igenis tehetséges, ezért ha egyedül is, de folytatnia kell. Ennek eredménye, hogy számos verseny és megmérettetés után, két évvel ezelőtt, 18 évesen jutott el a Fölszállott a páva adásába, ahol békési cigánytáncával lenyűgözte a zsűrit.

Mihály egy 1955-ös felvétel alapján készült fel az akkori versenyre. A fiú elmondása szerint a fekete-fehér képeken megjelenő békési cigányember mozgása először idegennek tűnt számára, azonban ahogy táncolni kezdte ő is, egyből magával ragadta annak ritmusa. A fiú táncában a hagyományos, régies békési elemeket ötvözte újabb stíluselemekkel, vagyis az aprózó lábfigurákat virtuóz csapásfigurákkal, intenzív szűk ritmusokkal egészítette ki, így téve még színesebbé és izgalmasabbá a táncot.

Persze Mihály sikere nem csak ebben rejlik, tánctudása remek megjelenéssel, magabiztos kiállással, széles mosollyal párosul, melyet a zsűri a fiú korábbi produkciói során sem tudott szó nélkül hagyni.

Az idei megmérettetésre már sokkal magabiztosabb táncosként érkezett. Eltökélt szándéka, hogy felvételt nyerjen a Magyar Táncművészeti Főiskolára, annak elvégzése után pedig szeretne csatlakozni a Belencéres Néptáncegyütteshez.

Drukkoljunk együtt Mihálynak, hogy teljesüljenek vágyai! Ha pedig lemaradt a fiú produkciójáról, itt újranézheti!

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Fölszálloott a páva: Okányi Mihály
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/02/OKANYI_MIHALY-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább