Két centivel a föld fölött

Kicsoda Jankov Gyöngyvér? Egy állandóan dudorászó, éneklő, kicsit elvarázsolt ember, az énektanára szerint „mindig két centivel a föld felett jár.” Gyermekkorától kezdve szerelmes a népzenébe, és nem mellesleg játszik kobzán, bolgár tamburán, valamint két különleges keleti pengetős hangszeren: údon és sazon.

Édesanyja megpróbálta a rock világa felé terelni, de hiába minden igyekezet, hiába Pataki Attila karcos hangja és az Edda zúzós muzsikája, ő mégis a népzenénél kötött ki. Először a Muzsikás Együttes bakelit lemezén találkozott a műfajjal, és még kislányként azonnal beleszeretett. Innentől kezdve nem volt megállás, önerőből és lelkesedésből megismerkedett az autentikus zenélés fortélyaival.

Az évek során az élete eggyé vált a népzenével, ma már el sem tudja képzelni, hogy ne ezzel foglalkozzon. Próbálkozott mással is, egy ideig a Szegedi Tudományegyetem fizika-rajz szakos hallgatója volt, de hamar otthagyta az egyetemet, mert rájött, hogy nem ez az ő útja. A családalapítás után már nem tért vissza az egyetemre. Felvételt nyert a Szegedi Piarista Mester Tanoda koboz tanszakára, ahol Fábri Géza tanár úr növendékeként – saját bevallása szerint – rengeteget tanult a zenélésről, az előadó-művészetről és a zenei alázatról.

Nagyszerű érzékkel nyúl minden pengetős hangszerhez, és ezt a tehetségét több együttesben is megcsillogtatja: a Smyrna zenekarral az oszmán birodalom egzotikus kultúrájából merítenek, a Darida duóval bolgár népzenét játszanak, az Aranygyapjú társulattal pedig egy különleges bábelőadásban vesz részt.
Rajong a keleties hangzásért, nem véletlen tehát az érdeklődése az arab lant néven is ismert úd hangszer iránt. Otthonosan mozog a görög, bolgár, török és szefárd dallamok világában.
A versenyre egy gyimesi keservessel érkezett. Kristálytiszta énekhangján a leheletfinom dallamok úgy hajladoznak, akár egy keleti arabeszk indái. Gyöngyvért hallgatva megszűnik a világ minden zaja, elfelejtjük a gondjainkat, és nem marad más, csak a tisztán áradó zene és a nyugalom.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Jankov Gyöngyvér
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/02/JANKOV_GYONGYVER_3-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább