A Viharsarok meséi

Akár egy népmese főszereplői is lehetnének a Mlinarak együttes tagjai: az öt testvér Békéscsabáról indult szerencsét próbálni az Óperenciás tengeren túlra, hogy meghódítsák a királylányok és királyfik szívét, majd dolguk végeztével visszatértek a szülői házba. Örökségük a néptánc iránti vonzalom, életüket és a táncot nem mindennapi módon szőtték össze.

A táncegyüttes mesébe illő neve vezetéknevükből, illetve abból a régi emlékből ered, hogy gyerekkorukban ez volt a „gyűjtőnevük”: édesapjuk így hívta őket haza esténként.

A néphagyományok szeretetét az anyatejjel szívták magukba, hiszen szüleik néptánc-pedagógusok. Szakmai díjaikon túl az 1977-es „Ki mit tud?” szóló néptánc kategóriájában is nyertek. Nem csoda, hogy a gyerekek is beleszerettek a táncba.

A két legidősebb testvér, Palkó és Marika a kezdetek óta együtt táncolnak. A középiskola után a Honvéd Együttes tagjai lettek, ahol Novák Ferenc volt a mesterük, ő segítette szakmai fejlődésüket. Legkisebb húgukkal annyira megszerettették az együttest, hogy később követte példájukat, és két évig ő is az csapat tagja volt.

Anka a középső a sorban. Bár szeret táncolni, ám gyógyítani még jobban: negyedik éve koptatja a Szegedi Tudományegyetem padjait orvostanhallgatóként. Öccsük, Péter olthatatlan kíváncsiságát a népviseletek iránt folyamatos gyűjtéssel enyhíti, jelenleg ő kezeli a Balassi Táncegyüttes viselettárát. Elszántságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy fellépőruháikat is ő készítette el – bár édesanyjuk segítsége még szükséges volt hozzá. Hatalmas energiáit év vége óta az Experidance Tánctársulatban is kamatoztatja táncosként.

De hogyan érte el a tagok száma a misztikus hetest? A néptánc Palkó feleségéhez, Katához is közel áll, így kézenfekvő volt, hogy őt is „táncba viszik”. Marika férje, Jani ugyan teljesen más területen dolgozik, de hobbiszinten szeret és tud is táncolni, így nem volt kérdés, hogy a csapat teljes jogú tagjává fogadja.

Öten közülük néptánc-pedagógusként gyerekeket és fiatalokat tanítanak, hogy átörökíthessék a népszokásokat, mert a hagyományok őrzését kötelességüknek tartják.

A csapatban egy lány mindig pár nélkül marad, de ők ettől nem riadnak meg: a koreográfiákat úgy tervezik, hogy senki ne maradjon ki.

A testvérek imádják a közös programokat a családdal, bár ezeket egyre nehezebb megvalósítani. Már annak is örülnek, hogy a verseny miatt többet lehetnek együtt. Találkozásaikból mindig meseszerű előadások születnek. Hát hagyjuk magunkat minél többször elvarázsolni!

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Mlinarak
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/02/MLINARAK_3-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább