A Felföld és a Baltikum a Balassi-versek fényében

Február 14-én, Bálint napján a budai Gellért szállóban a XVIII. alkalommal adták át a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat, a Balassi Bálint-emlékkardot.

Az idén a felvidéki Kulcsár Ferenc és az észt Sander Liivak vehette át a szablyát. KULCSÁR FERENC Dunaszerdahelyen él. A költő 1949-ben született, a bodrogközi Szentesen. Első verskötete 1972-ben Napkitörések címmel látott napvilágot. Versei, esszéi, legenda-feldolgozásai húsz kötetben láttak napvilágot. SANDER LIIVAK 1972-ben Tartuban született. 1991–1998 között a Tartui Egyetem észt és finnugor szakán baccalaureus artium fokozatot szerzett.

Balassi Bálint több költeményét ültette át anyanyelvére, ezek antológiában jelentek meg. A két művész laudációját Tari István Balassi-kardos költő és Pomozi Péter nyelvész, folklorista mondta el. A kardokat Kiss-Rigó László püspök és Duray Miklós író nyújtja át.

Az idei zenei ősbemutatóra Kercza Asztrik zenésítette meg Balassi Bálint Adj már csendességet című versét. A szólóénekes György Levente, a Teather für Niedersachsen művésze volt. Tari Istvánnal, Kulcsár Ferenccel, Pomozi Péterrel és Sander Liivakkal a Vasárnapi újságban Liebhardt Ágota beszélgetett.

Hallgassa meg!

 

Olvasson tovább