Citerás zenei örökség

A szokásos játékok mellett már az óvodában is a citera bűvöletében élt, a különleges hangszer pedig később még inkább a szívéhez nőtt. Dudás Klárával, az alföldi területi selejtező fiatal továbbjutójával beszélgettünk.

Miért esett a citerára a választásod? Mi fogott meg a hangszerben?

A családban a nagyapám és a nővérem is citerázott, ezért már óvodás koromban kezdtem ismerkedni a hangszerrel. A nővérem mindig hazahozta, amit aznap tanult, nagyapám is rendszeresen citerázott otthon. Engem is megfogott ez a világ. Hivatalosan másodikos korom óta játszom a citerán.

Milyen kompromisszumokat kötöttél azért, hogy napi szinten foglalkozhass a népzenével?

Az utazás volt a legnagyobb áldozat. A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskolába járok Zeneművészeti tagozatra, és Szeged környékén lakom. Elég nagy a távolság, ezért nekem az utazás, édesanyáméknak pedig ennek költségei számítanak nehézségnek.

Milyen ismereteket szereztél az iskolában, amiket nem tudtál volna saját magad képzésével megszerezni?

A különböző tantárgyaink, a szolfézs, a zongora, a népzene-elmélet, a zeneirodalom kapcsán sok tudást lehet összeszedni. Nagyon fontosnak tartom, hogy egy zenész tisztában legyen a háttérismertekkel. Nemcsak a népzenei vonalba láttam bele, hanem a klasszikus zene és más műfajok területéről is rengeteg tapasztalattal gazdagodtam. Ezen kívül több tanárom is nagy hatással volt rám.

Merre tovább, ha befejezted a szakközépiskolát?

Miután végeztem, szeretnék a Zeneművészeti Egyetemre járni Budapestre. Ha sikerül a felvételi, nagyon boldog leszek, ha mégsem, akkor is folytatom a zenélést, legfeljebb nem hivatásszerűen.

Szerinted hogy juthat el a népzene a fiatalokhoz?

A céljaim közé tartozik, hogy minél több kortársammal megszerettessem a népzenét, különösen a citerát. A Fölszállott a Páva jó alkalom lehet erre. Nagyon sok ismerősöm és kortársam kirakta Facebookon a híreket a műsorról, telefonáltak, hogy tetszett nekik az előadás. Ha a versenyben részt vehetnek fiatalabb zenészek és táncosok, akkor a mi korosztályunk is szívesebben nézi az adásokat. Ezzel pedig közelebb kerülnek a népzenéhez.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Dudás Klára
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/02/Dudás-Klára_1-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább