Fölszállott a páva - Továbbjutók a hetedik válogatóból

Szinvavölgyi Néptáncegyüttes, Miskolc

Több ezer miskolci gyermek kóstolt bele a néptáncba a Szinvavölgyiek által. A város Múzsa díjas táncegyüttese képviselte már hazánkat Mexikóban, Izraelben, de bárhol járjanak is, feladatuknak mindig a magyarországi, a felvidéki és az erdélyi néptáncok hagyományhű ápolását tekintik: „Az erdélyi táncokhoz való kötődése az együttesnek gyerekkora óta létező. Szoktak minket úgy is emlegetni, hogy „forgatós nagyhatalom”. Kissé fura elnevezésnek tűnhet, de a Szinvavölgyi együttesben már a kisebb csoportokban is tanulnak forgós-forgatós táncokat, amihez magasabb szintű technikai képzés szükséges.” Mert ahogy Batyu is fogalmazott, forogni jó…

Szinvavölgyi Néptáncegyüttes

Nógrád Táncegyüttes

Nem az a tartós, ami az időnek ellenáll, hanem ami bölcsen változik vele. – írta Müller Péter, és a Nógrád Táncegyüttes szeret olyan emberektől idézni, akik valamit igazán tudnak. A csapat nagy figyelmet fordít a helyi gyűjtésekre, maguk is aktívan részt vesznek benne a mai napig, de még holnap is… Mert az idős emberek tapasztalatait, emlékeit meg kell becsülni, úgy a gyűjtések folyamán, mint a próbateremben: a legfiatalabb tag 15 éves, a legidősebb pedig már az ötvenhetedik évében jár, így a generációk közötti párbeszéd náluk nem jelent problémát. A palóc közösségből kitekintve pedig a világról is jut idejük elmélkedni: „Rohanunk, lökdösnek, lökdösünk, felbosszantanak, és mi felbosszantunk másokat, félelmet keltenek bennünk és mi is megfélemlítünk embereket. Pedig mennyivel könnyebb lenne, ha segítenénk ott, ahol gond van, s megjegyeznénk, hogy azt kapjuk vissza, amit adunk!”

Nógrád Néptáncegyüttes

Benkó Fruzsina Borbála (énekes szólista), Fülek

„Nem telhet el nap népzene nélkül. Ha háztartási munkában segítek, akkor is népzene szól, esetleg magamnak dalolok.” – írja a füleki gimnázium negyedik osztályos tanulója, akinek az énekhangjának már másodszorra szavaz bizalmat a területi zsűri. A Fölszállott a páva első évadjában Fruzsina az élő adások első fordulójáig jutott, de most, 2014-ben azt reméli, hogy nem csak az érettségin „jut tovább”…

Benkó Fruzsina Borbála

Maródi Eszter-Nyilasi Zoltán (táncos pár), Miskolc

Figyelem! Eszter és Zoltán párosa annyira édes, hogy cukorbetegek nézőinknek nem is merjük jó szívvel ajánlani. A fiatal páros már alig várta a 16 életévét, hogy jelentkezhessenek a Pávára. És milyen jól tették! Eszter, akinek (már ránézésre is) Audrey Hepburn a példaképe, azt tartja élete legnagyobb eredményének, hogy összhangban tud élni önmagával, képes elfogadni saját és mások hiányosságait is. Zoltán pedig saját bevallása szerint maximalista, gyakran túlreagál dolgokat és lát magában némi arrogáns, hisztérikus vonást is… Hát csoda, hogy egymásra találtak?

Maródi Eszter - Nyilasi Zoltán

Herczeg Hajnalka Anikó-Hajdara Tamás (táncos pár), Salgótarján, Pásztó

Tamás táncos karrierjét egy zagyvapálfalvi lelkes óvó néninek köszönheti, aki a környék összes gyermekével megszeretette a népi játékokat. Így már óvodás kora óta fő célja volt, hogy egyszer majd ő is „Nógrádos” lehessen – és ez az álma már a gimnázium évek elején valóra vált. A most már fodrászként dolgozó fiatalember a táncegyüttesben először beleszeretett a hajfonásba, majd Hajnalkába. Tamás szívének választottja ugyan elsős kora óta komolyan készül a néptáncos létre, azért a világot jelentő deszkákon akkor sem jönne zavarba, ha színésznőként kellene helytállnia. A komorsággal bizton nem vádolható páros biztos, hogy a 2014-es Páva szerelmes rózsaszín foltja lesz!

Herczeg Hajnalka Anikó-Hajdara Tamás

Olvasson tovább