Kultúrparadicsommá alakul a Városliget

Négy év alatt európai színvonalú családi élménypark épül a budapesti Városligetben, öt új múzeummal, felújított, kibővített parkkal – mondta el a Ma Reggel keddi adásában Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Az új épületekre nemzetközi tervpályázatot írtak ki, és mivel a neveket csak a kiválasztás után fedik fel, a kevéssé ismert építészek is ugyanolyan eséllyel indulnak, mint a közismert szakemberek – emelte ki Baán László. A Liget meglévő négy múzeuma – Szépművészeti Múzeum, Műcsarnok, Közlekedési Múzeum és Mezőgazdasági Múzeum – mellé öt új intézmény társul a parkban. Itt kap helyet az új Nemzeti Galéria, a Magyar Fotográfiai Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Magyar Építészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum.

A „Liget Budapest Projekt” múzeumnegyedét egészíti majd ki a kibővített, korszerűsített Állatkert, és az új Fővárosi Nagycirkusz. A Városliget területének jelenleg 60 százalékát foglalja el a park, de a zöld terület aránya az új épületekkel sem fog csökkenni, hiszen az alapterületet is bővítik – mondta el Baán László. A múzeumokat a Liget szélén helyezik el, ezeknek egyszerre kell modernnek lenniük, és illeszkedniük a Dózsa György úti házsorhoz. Az egykori Felvonulási tér 50 ezer négyzetméteres leburkolt területét is felszabadítják, és a parkhoz toldják.

A kormánybiztos szerint a 100-120 évvel ezelőtt kialakított Városligetet eleve ilyen célra tervezték, de a munkát nem fejezték be, és a meglévő intézmények állapota is leromlott az idők során. A mostanihoz hasonló nagyszabású tervpályázatot az Osztrák-Magyar Monarchia ideje óta nem írtak ki, ehhez mérten a munkákat nemzetközi szakmai zsűri értékeli majd, amibe a párizsi Louvre főigazgatóját is meghívták. A pályázatokat még idén értékelik, a közbeszerzés után pedig 2018-ig felépülhet a Városligetben „Európa első számú családi városi élményparkja” – mondta el a kormánybiztos.

Videó ajánló

Olvasson tovább