Egyenes út a sikerhez

A vajdasági Topolyáról érkezett a Fölszállott a páva műsorába a Cirkalom Táncegyüttes. A már közel harminc éve működő csapat különleges produkcióval készült: szászcsávási magyar és cigány táncokat állítottak színpadra. És hogy miért? A táncosok elmondása szerint Topolyán magyarok és cigányok hosszú évtizedek óta élnek és dolgoznak együtt, így hagyományaik és szokásaik sokszor egymásba fonódnak.

A közös munka gondolata adott ihletet a csapatnak névválasztáskor, akik mint elmondták, azért vannak, hogy utat mutassanak a többi vajdasági együttesnek úgy, ahogy a cirkalom utat mutat az aratásban dolgozóknak. A cirkalom ugyanis nem más, mint egy mezőgazdasági eszköz, mely a sorok egyenesen tartásáért felelős.

A tánccsoport 1993-ban érte el első nagy sikerét, amikor képernyőre került a Magyar Televízió Ki mit tud? című vetélkedőjén. Az együttes pályafutása során több neves koreográfussal és pedagógussal dolgozott együtt, úgymint Szilágyi Zsolt, Újlaki Mariann, Végső Miklós, Hortobágyi Gyöngyvér, Lévai Péter, Kiss Zsuzsanna, Furik Rita, Richtarcsik Mihály, Kiss István, vagy Kiss Demeter Erika.

A Szászcsávás környéki hagyományos magyar táncokat a gyors tempó jellemzi. Ismertebb formái a férfi és páros táncok. A páros formákban a forgások mellett újabban – talán éppen a cigány táncok hatására – a párok szétválása a jellemző. A cigányság táncait a még ma is általánosan ismert sűrű verbunk és csárdás jellemzi. Az évek során a tánchagyományok egyszerűsödése és a zenei ízlés változása figyelhető meg. Sokszor a rádióból hallott népies műdalok szorítják ki a hagyományos dallamkincset.

A Cirkalom Táncegyüttes tagjai között nemcsak a színpadon, de a magánéletben is nagy az összhang, legyen szó barátságról vagy szerelemről.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/03/CIRKALOM_TANCEGYUTTES_31-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább