Szabó Szilárd

Szabó Szilárd – a szólótánc, páros tánc kategória felkészítő mestere

Néptánc oktató, koreográfus. 15 éves korában indult táncos pályafutása.
A Bartók Táncegyüttes ez idő tájt kezdett áttérni az ún. „autentikus” stílusra. Ekkor indult a táncház mozgalom is, amelybe aktívan bekapcsolódott táncosként, tánctanárként.

1977-ben elnyerte a „Népművészet Mestere” címet, 1984-ben az alakuló Kodály Kamara Táncegyüttesbe szerződött. 1986-tól vezetik feleségével a Martonvásári Százszorszép Táncegyüttest. 1990-1992 között a Budapesti Bartók Táncegyüttes vezetője. Az elmúlt években számos hivatásos együttesben dolgoztak feleségével oktatóként, koreográfusként.

1997-2007 között az ELTE Tanító és Óvóképző Kar gyermektáncoktató tanító szakirányú szak óraadó tanára, 2009-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékén óraadó tanár.

Tíz éve településükön, Tordason Szűcs Béla Gyermek- és ifjúsági tábort rendeznek feleségével, elsősorban a környék kistelepülésein folyó néptáncoktatás segítésére. 1997-től a tordasi művészetoktatás néptánc szakán tanítanak. 2001-től a környék korosztályát is összefogják Tordasi Tánckör néven. Céljuk az eredetei tánckultúrát megismerni, megőrizni, átadni előadóművészként és oktatóként egyaránt:

„Fontos, hogy bővüljön a Kárpát-medencei tánckultúránk ismertsége, mert az érdeklődés csak az első lépés, a következő a megismerés és azután jön a lényeg, mikor használni is tudjuk, ez az igazi öröm! Együtt énekelni, táncolni, zenélni. Ezért dolgozom, tanítok több évtizede, tehát mindig fontos volt számomra a fiatalok nevelése, a hagyomány átadása.”

„Látnunk kell egymást, hogy láthatók legyünk,
Hallanunk egymást, hogy hallhatók.” Csoóri Sándor

(Fotó: Farkas József)

Olvasson tovább