Bartók Béla születésnapja - A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Március 24-én, hétfőn 19:35 perctől a Bartók Rádióban!

Kapcsoljuk a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet – Budapesti Tavaszi Fesztivál
A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye Bartók Béla születésnapja alkalmából

Közreműködik: Fejérvári Zoltán – zongora

Műsoron:
1. George Enescu: I. román rapszódia
2. Bartók Béla: III. zongoraverseny
(Fejérvári Zoltán – zongora)
3. Pjotr Csajkovszkij: Manfréd-szimfónia

Évek óta hagyomány, hogy Bartók Béla születésnapján a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis Zoltánnal Bartók alkotásait szólaltatják meg. Ebben az évben Bartók egyik utolsó műve, a III. zongoraverseny mellett kortársa és pályatársa, George Enescu népzenei ihletésű rapszódiája és Csajkovszkij nagy programzenei szimfóniája, a Byron ihletésére készült Manfréd szólal meg.

A világ csak olyan, mint amilyen, nem szebb, nem jobb, nem alkalmazkodik gyönyörű álmainkhoz” – s ez fáj. Némi malíciával így lehetne összefoglalni a korai romantika világfájdalmát, melynek legnagyobb énekese a kalandos sorsú Byron volt. Egyik leginspirálóbb figurája Manfréd, akit egy homályos múltba vesző, súlyos bűn terhe nyomaszt.
A koncert másik hőse a fiatal zongoraművész, Fejérvári Zoltán lesz. Olyan, híresen komplex zongoradarabok előadásával hívta fel már magára a figyelmet, mint Bartók I. zongoraversenye, Ligeti György Zongoraversenye vagy Stravinsky Petruskájának szólózongora-változata. Több nemzetközi verseny (az angliai James Mottram Nemzetközi Zongoraverseny, a spanyol Ricardo Viñes Nemzetközi Zongoraverseny) díjazottja, 2013-ban elnyerte a Liszt Társaság „Grand Prix du Disque” hanglemez-nagydíját. A fiatal zongoraművész a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában Kékesi Judit és Csalog Gábor növendéke volt, majd 2005-től a Zeneakadémián Kemenes András, Várjon Dénes, Wagner Rita és Gulyás Márta vezetésével végzett tanulmányokat. 2006-tól 2008-ig a madridi Zsófia Királynő Zeneakadémia ösztöndíjas hallgatójaként Dmitrij Baskirov osztályába járt. Itthon 2011-ben szerzett kitüntetéses diplomát.

Zenei rendező: Illényi Péter,
Hangmérnök: László Zoltán,
Műsorvezető: Bolla Milán,
Szerkesztő: Miklósi András

Olvasson tovább