Keresztes Ilona heti műsorajánlója

Keresztes Ilona, a Vendég a háznál című rádióműsor vezető szerkesztője másfél évtizede dolgozik a közmédiában. A Szombat délelőtt című műsort Süveges Gergővel vezeti.

Hétfőn a Dokureflex c. műsorra hívom fel a figyelmet. Magam is szeretem a dokumentumfilmeket, s nagyon hasznosnak tartom, hogy a közmédia csatornái egyre többször tűznek műsorra értékes alkotásokat. Ezek a mozik lebilincselőek, s új világot tárnak a nézők elé (Duna 21.55).

Kedden megakadt a szemem a Múzeumtúra – francia módra sorozaton. Egyrészt nagyon kedvelem Franciaországot, másrészt ez az epizód érdekesnek tűnik, hiszen a párizsi Bastille Operát mutatja be. A híres dalszínház modern épületéről sokat vitatkoztak, így a 25 perc számos érdekességet tartogat (Duna 15.10).

A Magyar elsők adásait azért szeretem, mert mindig lenyűgöz, ha szembesülök azzal: mi mindenben voltunk, vagyunk mi magyarok – elsők.  Végtelen találmány-tárból választhatunk, ezúttal a vízmű és csatornarendszereinkről tudhatunk meg többet (szerda, Duna 10.00).

Csütörtökön hazabeszélek, s a Vendég a háznál, gyerekekről – felnőtteknek műsort ajánlom. Nagycsütörtökön egy nagyon szép történetet osztunk meg a hallgatókkal. A műsor témaválasztása méltó a szenvedéstörténet kezdetéhez, beszélgetőpartnerem egy orvos, aki hosszú éveken keresztül dolgozott kórházban haldoklók mellett. A sokat megélt doktornő arról beszél, hogyan kell a haldoklót utolsó napjaiban értő módon elkísérni, é hogyan érinti a családokat szeretteik elvesztése. (Kossuth Rádió 11.32).

A nagypénteki műsorkínálatból Johann Friedrich Fasch Passióját választom. A német barokk szerző művei kevésbé ismertek Magyarországon; a mester Bachnak volt kortársa, és szintén élt Lipcsében. A művet egyik kedves együttesem, a Budapesti Énekes Iskola adja elő (Bartók Rádió 19.35).

Nagyszombaton egy nagyon szép portrét találtam. A székely piarista című műsorban Virághalmy Sarolta a 85 éves Kállay Emilt mutatja be. Emil atyát régóta ismerem, gimnazistaként két évig az ő hittanórájára jártam, s azóta is figyelünk egymásra. Legutóbb éppen a Csíksomlyói búcsún találkoztunk. (Kossuth Rádió 13.07).

Húsvét vasárnapján a Názáreti Mária c. filmet kapcsolnám be, amelyben Mária történetén keresztül követhetjük végig a megváltás történetét. A nézők egy mesterien fényképezett bibliai képeskönyv lapjait csodálhatják, és közben az evangélium jól ismert mozzanatai új fénytörésbe kerülnek. Ez az alkotás méltó befejezése lehet az ünnepnek (Duna 21.00).

Videó ajánló

Olvasson tovább