Illatvacsora Bíró Boldizsár parfümséffel

A Korkóstoló vasárnapi témái:

Hallgassa meg!

– Keresik a diplomaták borait. Szeptemberben – ahogy ezt már jó pár éve teszi – ismét meghirdette a Külgazdasági és a Külügyminisztérium a borászoknak a Carton Hungaricum néven ismert pályázatot. A lényeg, hogy keresik azokat a borokat, amelyek méltóképpen képviselhetik a magyar borkultúrát a nemzetközi delegációk fogadásakor. Interjú Gál Helgával, a minisztérium gasztronómiai tanácsadójával, sommelier-vel arról, hogy milyen borokat is szánnak, mi alapján választanak a diplomácia asztalára.

– Minden évszaknak megvan saját illata, fűszere és most már illatvacsorája is. Bíró Boldizsár parfümséf lakáséttermében tematikus gasztroélményt teremt az ínyenceknek. Például ha ősz, akkor kardamom! – ez nála a jelszó ezekben az esőáztatta napokban. Az illatvacsorákon egy éppen uralkodó illathoz, fűszerhez a vendégek meglepő menüsorokat és pluszban gasztrokulturális ismereteket is kapnak.

– Jókai Mór és Laborfalvi Róza nyári otthonába látogatunk. Az ünnepelt színésznő élete gyökeresen megváltozott, miután Jókai Mór mellére tűzte azt a bizonyos nemzeti színű kokárdát, a Nemzeti Színház színpadán 1848. március 15-én. Hamarosan összeköltöztek, amit a nagy korkülönbség, valamint Róza házasságon kívül született lánya miatt nem fogadott mindenki nagy lelkesedéssel. Na, de milyen konyhát vezetett a nemzet színésznője? Mik voltak Jókai kedvenc ételei?

 

Vissza a műsoroldalra >>>

Fotó: MTI – illusztráció

Olvasson tovább