Száz éve történt: Sajtóvilág a háború kezdetén

Kenedi Géza neve mára feledésbe merült, pedig a XX. század első évtizedeiben az egyik legkiválóbb magyar újságíró volt. A nők helyzetéről írt kétkötetes művében például már egy évszázada megjövendölte, hogy az asszonyok helyzetének megváltozásával demográfiai bajok keletkeznek. Különleges talentumát jelzik könyvcímei: A Dunától a Quarneróig. Budapest, Kriminális történetek, Szociológiai nyomozások, Száz eset az életből, A hodsa meséi…
A kiváló sajtóemberek feledésének oka a Nyugat című folyóirat szerepének kiemelése az 1945 utáni irodalomtörténet-írásban – jelenti ki Tőkéczki László történész a Molnár Pálnak adott nyilatkozatában.

A száz évvel ezelőtti médiavilágból még hiányzott a hangsugárzás és a képsugárzás, de a nyomtatott sajtó által teremtett nyilvánosság széles tömegeket elért, s a cikkek élénk visszhangot keltettek. Ady, Kosztolányi és mások költőként is, újságíróként is forgatták a tollat. Balázs Béla, sőt Lukács György is a sajtóban tűnt fel, mielőtt a filmesztétika, illetve a filozófia területe felé sodródott volna.

Hallgassa meg!

 

Vissza a 180 perc műsoroldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább