Berecz András: Hazakísérlek

Folytatjuk Berecz András albumait bemutató sorozatunkat. A Hazakísérlek című kötet Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal gyergyói gyűjtéseire épül. Ezzel az albummal Bartók Bélára is emlékezünk halálának napján, hiszen Berecz András lemeze az ő munkásságának is emléket állít.

A gyergyói székelység körében felfedezett ötfokú zene fordulópont volt a népzenekutatásban. Az ötfokuság jelenléte a székely nép dallamkincsében arra világított rá, hogy létezhetett egy régi magyar népzene, ez lehetett – Kodály Zoltán megfogalmazásában – a „magyarság eredetével összefüggő zenecsíra”. Másrészről az erős európai hatásokat mutató magyar zene ezzel a felfedezéssel egy „új hangot” talált, ebben a zeneszerzők – elsősorban Bartók és Kodály – is megtalálhatták azt az irányt, amelyet sajátjukként vállalhattak.
A Kárpát-medence keleti határán fekvő Gyergyó népzenéjét bemutató album egyben képeskönyv is, fotókkal és grafikákkal illusztrált kötet – ahogy már azt Berecz Andrástól megszokhattuk. Természetesen a zene és az illusztrációk mellett rendkívül fontosak számára a dalszövegek is. A székely szövegek régiségét, gazdagságát néprajzosok és költők, írók is gyakran méltatják. Berecz András ezért a közismert szövegeket kevésbé ismertekkel cserélte fel, de magának a gyergyói kiejtésnek a pontos rögzítése nem volt célja, csupán annak jellegére figyelt.

 

Vissza a Népzene itthonról műsoroldalára >>>

Olvasson tovább