Nyírségi gombócleves, tárkonyos burgonya gombóccal

Hozzávalók:

Leveshez:
– 10 dkg vöröshagyma
– 1 cikk fokhagyma
– 10 dkg vaj
– 15 dkg burgonya
– 10 dkg karalábé
– 25 dkg karfiol
– 5 dkg zöldborsó
– 1 szál újhagyma
– 1 csokor petrezselyem levél
– 2 db babérlevél
– 2 dl főzőtejszín
– 1 dl tejföl
– 15 dkg répa
– 1 db citrom
– 1 ek. mustár
– 40 dkg borjúcomb
– 15 dkg gombák vegyesen (csiperke, shimeji, shiitake, oyster, vagy amit a piacon,boltokban találunk)

Burgonya gombóchoz:
– 50 dkg áttört burgonya
– 1 egész tojás
– 1 dkg friss tárkony (1-2 szál)
– só, ízlés szerint
– 2 dkg vaj
– 5 dkg finomliszt
– 10 dkg kukoricakeményítő

 

 

Nyírségi gombócleves, tárkonyos burgonya gombóccal (Fotó: MTVA) Nyírségi gombócleves, tárkonyos burgonya gombóccal (Fotó: MTVA)

Elkészítés

Borjú alap lé: A borjúcombot hideg vízzel kicsit átmossuk, egészben 3 literes fazékba tesszük, felengedjük hideg vízzel, lassan felfőzzük, a tetejéről leszedjük a habot, a gomba és a répa felével, petrezselyem levéllel bezöldségeljük, sózzuk, a húst puhára főzzük. Az így elkészült húst kivesszük az alap léből, tálba rakjuk, konyharuhával lefedjük, és hagyjuk kicsit kihűlni, közben leszűrjük az alap levet sűrű szövésű szűrőn. A húst kockázzuk, és letakarva félre tesszük tálalásig.

Leves: 3-4 literes fazékba beletesszük a vajat, meg olvasztjuk, rátesszük az apró kockára vágott vöröshagymát, csipet só és lassan dinszteljük, nem pirítjuk! Közben megtisztítjuk a burgonyát, karalábét, kockára vágjuk, a karfiolt rózsáira szedjük (felét félre rakjuk), a fokhagymát felszeleteljük. A tisztított, darabolt zöldségeket a hagymás alapra öntjük, ízesítjük mustárral, sóval, fűszerezzük babérlevéllel és beleöntjük a tejszínt, tejfölt, felengedjük 2 liter borjú alap lével és lassan puhára főzzük. Mikor minden zöldség puhára főtt (kb.30 perc), a levest turmix gépben vagy botmixerrel krémesre mixeljük, sóval, citrom lével ízesítjük, és tálalásig melegen tartjuk. Míg fő a leves, a répa, gomba, karfiol felét tetszőleges formára daraboljuk, a gomba kivételével a darabolt zöldségeket sós forrásban lévő vízbe, 30-60 másodpercig főzzük, majd leszűrjük és lehűtjük, a zöldborsót, ha fagyos csak hagyjuk kiolvadni, és tegyük félre tálalásig a zöldségeket.

Burgonya gombóc: A megmosott burgonyát alufóliára rakjuk, csipet sót és 1 ek. olíva olajat teszünk a burgonyára, ráhajtogatjuk a fóliás és sütőben 180C-on 1 óráig sütjük. Forrón leszedjük a burgonya héját, és burgonya nyomón átnyomjuk egy keverőtálba, konyharuhával lefedjük, hagyjuk kihűlni míg kéz meleg nem lesz. Beletesszük az anyaghányadban megadott hozzávalókat, (a vajat meg olvasztjuk serpenyőben és a nagyobb darabokra vágott tárkony kicsit átmelegítjük, ez után tesszük a burgonyához) és összegyúrjuk, gombócokat formázunk belőle és sós forró vízben kifőzzük, ha minden gombóc feljött a víz tetejére, zárjuk el a tűzhelyet és tartsuk melegen a gombócokat tálalásig.

Tálalás: Leveses tányérba vékony karikára vágott új hagymát teszünk, rá a kockázott hús, burgonya gombócok, leforrázott zöldségek, zöldborsó, a gombákat tisztítás darabolás után nyersen is tálalhatjuk, vagy kis vajon átmelegíthetjük, és úgy tesszük a tányérba, a levest felforraljuk, bot mixerrel habosítjuk, leveses kancsóba öntjük, a megterített asztalra tesszük a tányérokat a levesbetétekkel és a forró levest a tányérba töltjük.

Megjegyzés: Ezzel az elkészítési és tálalási móddal, ízletesebbé tudjuk a levest főzni, és meglepetést okozhatnak a Hölgyek a párjuknak, családjuknak.

Vissza a Család-barát műsoroldalára >>>

Olvasson tovább