''Ő, a zsarnokság kérdez''

A nemzeti ünnepünkről méltó módon emlékezik meg a közmédia. Élő közvetítések, a dicső napokat idéző filmek, rádióműsorok szerepelnek a jeles nap palettáján.

A nap hangulatát a Kossuth téri ünnepélyes zászlófelvonás és katonai tiszteletadás adja meg (M1 9.00). Ezt követően Illyés Gyula: Egy mondat a zsarnokságról című versét a szerző tolmácsolásában láthatják a nézők (M1 9:40).

A Hely ünnepi adásának helyszíne a mosonmagyaróvári Gyász tér. Elnevezése 1956. október 26-át idézi, amikor a város határőrlaktanyájánál több, mint száz emberrel végzett a hatalom sortüze. Az adás archív felvételekkel és a résztvevők megszólaltatásával emlékezik az egész világot megdöbbentő vérengzésre (Kossuth Rádió 11:07).
Az 1956 – törvényszerű vagy váratlan? című összeállítás arra keresi a választ, hogy a forradalom kirobbanása mennyire volt szükségszerű és mennyire „véletlen”. A rádiót választók a félóra alatt arról is hallhatnak: forradalmi érzelmű, vagy belenyugvó-e a magyar mentalitás? (Kossuth Rádió 12:30)

Az Arcvonások vendége Dózsa László színész, rendező. A művészt 14 évesen, a Lehel téren ragadták el az események. Állt kivégző osztag előtt, a kínzások nyomán tömegsírba került, ahol egy sírásó figyelt fel a még mozgó testre. A fiú életét az orvosok nyolcórás műtéttel mentették meg (Kossuth Rádió 14:05).

Az Isten embere – Mindszenty bíboros Észak-Amerikában magyar dokumentumfilm-sorozat a szentéletű egyházi vezető emigráns éveit dolgozza fel. A tengeren túl végzett pásztori munkája erkölcsi példa és örök tanulság is egyben. Az alkotók hiteles forrásokkal, valamint archív fényképekkel és szemtanúk emlékezéseivel mutatják be a négy évtizeddel ezelőtt történteket (M1 14:40; második rész: péntek 15:15; harmadik rész: szombat 16:05).

A forradalom romániai hatásáról készült a Varjúröptetés – 1956 Bukarestben című dokumentumfilm. Az alkotásból fény derül arra a kevésbé ismert tényre, hogy nemcsak erdélyi magyar, de bukaresti román diákok is százszámra kerültek börtönbe 1956-ban, a forradalom iránti rokonszenvük, szolidaritásuk miatt. A film egyrészt a diákok börtönélményeit idézi fel, másrészt a kommunizmus politikáját kiválóan ismerő kortárs történész segítségével világít rá a ritkán emlegetett romániai következményekre (Duna 14:45).

Nemzeti ünnepünkön a hagyományokhoz híven állami kitüntetéseket és elismeréseket adnak át az arra érdemeseknek. Kitüntetettek – Összeállítás az állami kitüntetésben részesültekről címmel félórás műsor avatja be a részletekbe a hallgatókat (Kossuth Rádió 18:00). Az Operából közvetített megemlékezésen Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Kövér László, az Országgyűlés elnöke mond ünnepi beszédet. (M1 19:30).
A küzdelem és a mély érzések apoteózisa a Szabadság, szerelem című film. 1956-ban Magyarország csupán egy kis csatlósállam a szovjet blokkban, de nagyhatalom is: vízilabda-válogatottja verhetetlen. A pólós srácok a vasfüggöny mögött is az élet császárainak érzik magukat. Mindannyian lelkesen készülnek a melbourne-i olimpiára, ám a történelem alaposan összekuszálja a terveiket (Duna 20.15).
„A remény hullámhosszán…” – a Magyar Rádió ostroma 1956 című dokumentumfilm a forradalom egyik tragikus helyszínét idézi. 1956. október 23-án fegyvertelen tüntetők érkeztek a Magyar Rádió épülete elé, hogy követeléseiket közzétegyék. A párt és a rádiós vezetők ezt megtagadták tőlük. Hamarosan tűzharc bontakozott ki az épületet védő ÁVH-sok és a felkelők között.
A dokumentumfilm az 1956. október 23-i tüntetést, majd a halálos áldozatot követelő sortűz történetét dolgozza föl (Duna World 21:45).

Az Ars nova – a XX-XXI. század zenéje összeállítást is a forradalom ihlette. Balassa Sándor: 301-es parcella, és Dubrovay László: 1956 – szimfonikus képek versmondóra és zenekarra, Gyurkovics Tibor verseire méltó befejezése nemzeti ünnepünknek (Bartók Rádió 23:00).

Olvasson tovább