A hangok hatalma

Hallgassa meg!

– A grafén az elemi szén egy különleges módosulata, és a szakemberek szerint a „képességeinek határához” érő szilíciumot ez az anyag követi az információtechnológiában. Magyar kutatók olyan új eredményt produkáltak a grafén kutatásban, amely segíti a grafén gyakorlati célú felhasználását, és amely október 31-én jelenik meg a legtekintélyesebb természettudományos folyóiratban, a Nature-ben. A kutatások vezetője, Tapasztó Levente fizikus beszél.

– Tizenöt napon át az ismert világegyetem leghidegebb pontja volt az olasz Nemzeti Nukleáris Fizikai Intézet Gran Sasso laboratóriuma. Az abszolút zérus fokhoz közeli hőmérséklet egy rendkívül ritka radioaktív bomlási folyamat megfigyeléséhez szükséges. Horváth Dezső részecskefizikust azonban nem is annyira a fantasztikus hűtési teljesítmény lepte meg,
hanem az az akció, amelyet a sugárzás elleni védelem érdekében hajtottak végre. A kutatót a CERN-ben értük utol, ahol már készülnek a Nagy Hadron Ütköztető újraindítására.

– A hangok hatalma – a kognitív fejlődés és az újrahangolt agy Csépe Valéria nyitóelőadása Miként befolyásolja a megismerő folyamatok és az agy fejlődését a beszédet és a zenét közvetítő emberi környezet? Milyen tudományos ismeretek állnak rendelkezésünkre az emberi agy, a képességek, a tudás és a készségek fejlődéséről, illetve ezek kölcsönhatásairól? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ 2014. november 3., hétfőn 10-kor a Magyar Tudomány Ünnepe nyitóelőadásában Csépe Valéria akadémikus.

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább