A Hely - Kisfalvak - Mencshely - 3. rész

Hallgassa meg a harmadik részt!

A hely kisfalvak sorozata nem ér véget, de a mostani sétánk igen, három települést látogattunk meg a Balaton északi partján. Utolsó helyünk Mencshely, már Nagyvázsony közelében, Balatoncsicsó és Óbudavár után.

3. rész
Egy 288 fős településen vagyunk, ahol egyébként valaha Kossuth Lajos fiait rejtegették. Vezetőnk Rauch Csaba nemrég megválasztott polgármester. Az evangélikus templomnál vár minket Egyed László volt polgármester, a templom kertjében a Gályarabok emlékművét nézzük meg. „Háromtornyú falunak” is nevezik Mencshelyt, mivel lakossága meghatározóan evangélikus, de van katolikus és református templom is, és nagyon jól megférnek egymás mellett. Ha már gályarabokról beszélgetünk, elhangzik egy archív felvétel még 1976-ból. Benda Kálmán történészt hallhatják, hiszen a sárospataki református kollégium kertjében is van egy gályarabokat ábrázoló emlékmű, de Debrecenben is ott áll a magyarországi gályaraboknak az emlékműve. A Falumúzeumban csipkeverő hölgyek érkeznek és megmutatják Erikának, hogyan kell vert csipkét készíteni. A Csipkeverő Baráti Körrel való beszélgetés közben elhangzik egy archív felvétel még 1984-ből, a Kéz és hagyomány című műsorból, az abádszalóki  és a kiskunhalasi csipkeverőkről. A polgármester megemlíti még terveit is, szót ejt a készülő Vulkán tanösvényről és a bringaparkról is.

2. rész
Hétfőn újra felkapaszkodunk Feri bácsi lovaskocsijára. SÚR a hely, ahol az a legérdekesebb, ahogy fiatal és korosabb, ideszületett és gyütment együtt dolgozik a faluért, ráadásul jókedvűen, tele ötlettel. Az egyik kedvenc: a hogyan csináljunk tojásfából szivattyúkat.

Hallgassa meg a második részt!

1. rész
Csodás helyre megyünk a Bakony vidékén. A kis falu SÚR lakói a vendéglátóink, ahol egy utca sem párhuzamos, a patak is kacskaringósan szeli át a települést. A kirándulóknak, pecásoknak, kalandot jelentenek a dombok, az erdő és a csendes környezet, ahol harapni lehet a jó levegőt és a helyiek általában mosolyogva várják az érkezőket. Súron gazdagságról szó sincs, de egy fiatal polgármester mozgatja a szálakat és ki tudja miért a falu apraja nagyja lelkesen mögé áll. Önkéntesek építették a játszóteret, mindenki beleadta amije volt, a régi emlékeket építették be a buszmegállóba és egyáltalán nem furcsa, ha esténként gyűlnek össze a lakók a pékségnél, ahol nap mint nap egy labda zsonglőr szeleteli a kenyeret.

Hallgassa meg az első részt!

Műsorvezető: Farkas Erika
Felelős szerkesztő: Markovits Ferenc

Korábbi adások >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] =>  A Hely - Kisfalvak - Mencshely
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/10/23.-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A Kokas tanya a helyiek kedvenc helye
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/10/A-Kokas-tanya-a-helyiek-kedvenc-helye-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Súron - Takács Ferenc a Dunántúl egyik legelismertebb lovas szakembere, nem mellesleg a gyerekek és a kirándulók kedvence
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/10/Súron-Takács-Ferenc-a-Dunántúl-egyik-legeilismertebb-lovas-szakembere-nem-mellesleg-a-gyerekk-és-a-kirándulók-kedvence-1024x576.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább