Siklósi Beatrix heti ajánlója

Siklósi Beatrix, az MTVA újonnan kinevezett nemzetiségi, külhoni, és kiemelt projektek főszerkesztője több mint három évtizede lépte át a Magyar Televízió kapuját. Azóta – kisebb megszakítással – a közmédia számos területén dolgozott.

Hétfőn kezdjük a hetet és a napot a Hajnali gondolatokkal! Az öt percben a történelmi egyházak képviselői, laikusok adnak útravalót; mindegyikük közös nevezője a szeretet és a humánum. A műsor üzenetei által mindenképpen gazdagabbak leszünk (M1 5.15).

Kedden nagy izgalommal várom a Magyarország-Oroszország barátságos labdarúgó-mérkőzést. Talán egy nőnél szokatlan, de gyermekkorom óta szeretem a focit. Nincs tétje ugyan az összecsapásnak, de talán e felkészülő meccs is hozzájárulhat, hogy a magyar futball – Dárdai mester irányításával – újra kikerüljön az évtizedezek óta tartó hullámvölgyből (M1 20.15).

Nagyon fontosnak tartom, hogy a Kárpát-medencében élő magyarság friss hírekre ébredjen. Ehhez járul hozzá a Kárpát Expressz. Sokszínű műsor, s kiemelkedő szerepet vállal, hogy a külhoni magyarságot közelebb hozza hozzánk, magyarországiakhoz; s az itthoniak pedig színvonalas programból ismerhessék meg a határon túl élő honfitársaik életét (szerda, Duna 6.00, Duna World 9.05).

Minden bizonnyal a kedves olvasók inkább interneten tudják elérni a Nemzetiségi Adásokat. Csütörtökön a Német nemzetiségi műsorra, s ezáltal a nemzetiségi műsorokra hívom fel a figyelmet. Meggyőződésem, hogy néha többet tudunk a világ távoli pontján élő kisebbségekről, mint azokról az emberekről, akik köztünk élnek, és sok évszázados kultúrát ápolnak becsülettel, kitartással. A választásomat az is motiválta, hogy a közmédia november 30-án német tematikus napra készül (10.00).

A pénteki napkezdésnek a Muzsikáló reggelt javaslom. Talán nosztalgiából, mivel évekkel ezelőtt jómagam is vezettem a műsort. A komolyzene mindannyiunk kiapadhatatlan kincse; el tud szakítani a hétköznapok forgatagától, s hallgatóját lelki magasságokba emeli (Bartók Rádió 6.00-10.00). Pénteken – a hétvége közeledtével – a gyerekcsatornát választom. A magyar és európai kultúrára támaszkodó klasszikus mesék, rajzfilmek fontosak a legifjabb nemzedék nevelésében. Ugyanakkor fejlődésükre roppant károsnak tartom a tengeren túlról beömlő filmeket: lüktetésük, kapkodó vágásuk, agresszív sztorijaik elfogadhatatlanok számomra (M2).

Szombatra, vasárnapra a Hazajárót ajánlom. A Kárpát-medencei magyar tájakat mutatja be egyedülálló módon, de a turisztikai látványosságoknál jóval többet ad. A moziból történelemről, kultúráról, emberek életéről tudhatunk meg érdekességeket (szombat, Duna World 6.20 Duna 13.50).

Olvasson tovább