Rózsaszín kacsamell, téli zöldséges lencsével

Hozzávalók 4 főre:
4 db szép, bőrös kacsamell
40 dkg puy lencse
2 répa
2 zellergumó
2 szárzeller
3-4 babérlevél
1 liter zöldség alaplé
1 hagyma
5 gerezd fokhagyma
10 dkg vaj
friss kakukkfű
friss petrezselyem

bors
egy kanál magos mustár

Elkészítés: A húst tegyük 2 liter víz, 12 dkg só keverékébe, 2 órára. Addig a lencsét tegyük hideg vízbe, forraljuk fel, majd öntsük le a levét és tegyük fel főni a zöldség alaplébe. Dobjunk mellé egy fél hagymát, pár gerezd zúzott fokhagymát, egy babért és néhány ág kakukkfüvet. Ne sózzuk meg és lassú tűzön főzzük addig míg majdnem teljesen megpuhul. (Kb. 20 perc.) A répákat hámozzuk meg, vágjuk apró kockára, adjunk hozzá ugyan ennyi kockázott zellert is. Kevés vajon pároljuk meg, sózzuk, borsozzuk, majd adjunk hozzá egy kanál mustárt, 10 dkg vajat és az előfőzött lencsét. Kóstoljuk meg. Enyhén legyen savanykás, ha túl savanyú, csipet cukorral édesíthetjük. A szósz a vajtól krémes lesz, ha nincs elég leve, a lencse főzőlevéből adhatunk hozzá egy keveset. Friss zöldfűszereket vághatunk bele és egy gerezd zúzott fokhagyma sem rontja el. A húst vegyük ki a pácból, töröljük szárazra, a bőrét vagdossuk be és egy serpenyőben, a bőrös oldalát süssük 6-8 percig, majd tegyük 180 fokos sütőbe kb 12 percre, majd vegyük ki és 10 percig meleg helyen pihentessük. A zellerkockával és a mustáros lencsével tálaljuk.

Olvasson tovább