Korkóstoló - Ünnepi édességek 100 éves receptből

December 21-én, vasárnap reggel 9:30-tól a következő témákkal várja hallgatóit a Kossuth Rádió

Hallgassa meg!

– „Milyen lehet a gasztronómia csúcsán? Egy szóval jó.” Ezekkel a mondatokkal kezdődik a Szabó Edit által írt és szerkesztett Nagy séfkönyv, amely 25 kiváló magyar séfet, azaz gasztro-bűvészt mutat be személyes hangon, kicsit a kulisszák mögé pillantva, a szakma előnyeit, hátrányait őszintén bemutatva. A bensőséges portrék mellett a séfek kedvenc receptjeikkel is meglepik az olvasókat. Horvát Gábor például, aki a mádi Kulináris Élményműhely séfje és a báránybordák, sajtok jó ismerője, most a családi karácsony változatos ételsorát is elmeséli, amiben a keleti és a nyugati ételkülönlegességek is jól megférnek egymással.

– A karácsonykor az ételallergiában szenvedők kicsit szomorúan néznek végig a sok finomságon, hiszen nekik a hagyományos liszttel, vagy tejtermékkel készülő ételeket tilos fogyasztaniuk. Kivéve, ha külön rájuk is gondolnak. Így tett az egyik budapesti főzőiskola, és tanfolyamain kifejezetten glutén- és laktózérzékenyeknek szóló menüt állított össze a résztvevőknek, méghozzá az olasz konyha világából.

– Elkészíteni a szaloncukrot egy régi, több mint 100 éves recept alapján nem könnyű feladat. Nemcsak a főzési-sütési technika, de az alapanyagok is sokat változtak azóta. Etelka néni 1910-es és Gottier Anna egykori receptjeiből készített mézeskalácsok ma is finomak, bár egy kicsit változtatni kellett az eredeti mennyiségeken. Egy letűnt kor hangulatát idézik. Nem véletlen, hogy a Gottier Kávéház karácsonyra ezekből a régi századfordulós receptekből készítette el az ünnepi édességeit. Így kerülhetett az asztalra a kávé ízű fondant

– Egy református lelkész, aki a családja nagy örömére imád sütni, főzni. A komáromi régi családi receptek mellett szívesen tesz az asztalra új, különleges ételeket is. Ilyen például a zabkeksz sóskaramell öntettel, vagy az ugyancsak sós sütőtök-krémleves. A dédapja fonott kalácsát megtanulta, ezért aztán náluk a vörösborban áztatott mazsolás kalács nélkül elképzelhetetlen a karácsony.

– Sztárvendégünk Czene Attila, aki 1992-ben Barcelonában bronzérmet szerzett, majd 1996-ban Atlantában már olimpiai bajnok lett. Szegedi révén nagy rajongója a halászlének, csak éppen a bajaiak által szentté avatott gyufatésztával eszi… Pikáns húzás! De nemcsak ebben szereti az érdekes megoldásokat. Mert míg bevallottan a klasszikus magyar ízek, a kicsit zsíros, szaftos, fokhagymás ételek kedvelője, ugyanakkor odavan a japán szusiért. Erről és az élsportolók étrendjéről is mesél majd.

Vissza a műsor oldalára>>>

Olvasson tovább