Haza kel hívni a "kint" dolgozó magyarokat, tudásuk sokat segíthet

A magyar gazdaságnak fontos lenne a jelenleg külföldön dolgozó magyarok minél teljesebb körű hazahívása, hogy a nyugaton – vagy keleten – megszerzett tudásuk, kapcsolatrendszerük és tőkéjük a magyar gazdaság építésében hasznosuljon. Jó, hogy idehaza mintegy háromszázezer ember közmunkával fejleszti képességeit, de minél több embernek a vállalatoknál kellene értéktermelő munkahelyeket kialakítani. A magyar vállalatok ne csak beszállítóként legyenek jelen a világgazdaságban, hanem eredeti magyar márkák is tűnjenek fel a glóbusz piacain. Erről is szó esett a Világgazdaság című napilap konferenciáján.

Az innováció akkor hatékony, ha önszerveződésként alakul, ha hivatal szervezi, akkor kétesélyes. A külföldön dolgozó magyar szakemberek hazahívását nem állami programnak kell segítenie, hanem a sikeres vállalkozóknak kell bevonni őket az értéktermelő tevékenységbe.

Kupa Mihály közgazdásszal, Bod Péter Ákos egyetemi tanárral és Lakatos Péterrel, a gyáriparos szövetség elnökével beszélgetett Molnár Pál.

Hallgassa meg!

Vasárnapi újság – Kossuth – január 25., vasárnap, 6:00

Tovább a Vasárnapi újság műsoroldalára >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább