Fasírt, illetve vagdalt készítése

Hozzávalók:
50 dkg darált sertés lapocka
2 db zsemle
0,5 l tej (vagy víz) az áztatáshoz
1 db egész tojás
1 db vöröshagyma
1 csomag petrezselyem apróra vágva
1 ek sertés zsír a vöröshagyma pirításához
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek fűszerpaprika
só, bors ízlés szerint
0,2 kg zsömlemorzsa
0,1 / 1 liter zsiradék, attól függően, hogy sütőben kevés zsíron,
vagy serpenyőben bő zsiradékban sütjük

A fasírtmassza készítése: A vöröshagymát a sertészsíron megfonnyasztjuk, és hozzáadjuk a petrezselymet, a hagymát minden egyéb összetevővel összekeverjük. A masszából golyókat formázunk, lelapítjuk, beleforgatjuk a zsemlemorzsába. A zsiradékot felhevítjük 160 C fokra. A fasírtokat 8-10 perc alatt lassan kisütjük lecsepegtetjük, majd tálaljuk.

Vagdalt készítése, ugyanazokból a hozzávalókból:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, félköríves rúdformára alakítjuk a masszát, majd vékonyan kizsírozott tepsire helyezzük. Kevés vizet teszünk rá, tetejét bezsírozzuk, esetleg tojással is megkenhetjük, majd kb. 50 perc alatt készre sütjük

Burgonyapüré:
Hozzávalók:
1 kg burgonya tisztítva, kockázva
5 dkg vaj
2-3 dl tej
só ízlés szerint

Elkészítés: A tejet a vajjal forraljuk fel. A hámozott burgonya kockákat enyhén sós vízben főzzük meg, csak addig főzzük, míg a kockák megpuhulnak, de az élek még jól látszanak. Szűrjük le, és törjük meg a burgonyát! Fokozatosan keverjük hozzá a vajas tejet. Habverővel keverjük habosra.

Olvasson tovább