Emlékek és álmok - Fellini

A filmművészet óriása idén lenne 95 éves.

Nem túlzás azt állítani, hogy Federico Fellini világszerte az egyik legismertebb és legkedveltebb olasz filmrendező, kit emberközeli, neorealista gyökerekig visszanyúló emberábrázolása, személyes hangvétele, sajátos humora, lényegre tapintó kritikája és egyedi szimbólumrendszere tesz csodálatossá és utánozhatatlanná. Talán nincs is még egy olyan filmrendező, akinek saját élete, személyes tapasztalatai ilyen direkt módon visszatükröződnének munkáiban. Életműve, ama 22 filmjével (a feleket is összeadva), maga az önéletrajza. Személyes képeskönyv telis tele emlékekkel és álmokkal.

Riminiben töltött gyermekkorának, valamint kedvenc időtöltésének, a fumettik (képregények) olvasgatásának és rajzolgatásának állít emléket két első önálló filmjével. A fantázia világát a valósággal ötvöző meséje A fehér sejk (Duna Tv, március 03.) és a tengerparti kisváros álmodozó és tengődő fiataljait bemutató alkotása A bikaborjak (Duna TV, február 24.). Bár stílusukban teljesen eltérnek egymástól, mégis mindkettő aktuális társadalmi témákat (előbbi a házassági válságot, mely a szülei révén őt is érintette, utóbbi a fiatalok céltalan életét) taglaló alkotás. Az első bukását ellensúlyozta a második sikere, melyet Velencében Ezüst Oroszlánnal díjaztak.

Igazán zajos sikerét Az édes élet (Duna Tv, január 13.) hozta meg. Az ellentmondásosra sikerült és botrányokkal kísért film A bikaborjak egyik szereplőjének, Moraldónak sorsát hivatott tovább követni. Az alapjául szolgáló filmnovellát állandó szerzőtársaival, Ennio Flaianóval és Tullio Pinellivel finomította tovább, ennek eredményeképpen született meg Marcello Rubini újságíró figurája, aki tehetségét elfecsérelve a nagyváros csillogó forgatagában a pillanatnyi örömöknek él. A karakter kiváló megformálója Marcello Mastroianni, partnere a kor egyik legnagyobb dívája és örök szexszimbólum, a pár hete elhunyt Anita Ekberg.

Federico Fellini

Az édes élet után Fellini egészsége megromlott, szanatóriumba került, ami sok szempontból egyfajta számvetésre késztette. Önvallomásnak is tekinthető nyolc és feledik filmjének címe egyszerűen csak 8 és 1/2 (Duna Tv, február 17.) lett. Az alkotói és magánéleti válsággal küzdő rendező, aki képtelen új dolgot létrehozni, az olasz értelmiség jelképe. Megszemélyesítője szintén Mastroianni, akivel szinte fél szavakból is értik egymást, így filmjeinek állandó szereplőjévé lép elő. Ugyanez igaz feleségére is, Giulietta Masinára, aki szinte egyedüli főhősnője a Júlia és a szellemek (Duna TV, február 10.) című alkotásnak, mely a másik nem szempontjából mutatja be az élet egy válságos időszakát. Míg Guido a feleség, szerető, depresszió és álmok, addig Júlia inkább a spiritualitás, magány, álmok bűvkörében él.

Későbbi filmjei már korántsem hoztak olyan hangos sikereket és elismerést, mint fénykorában. A televízió számára forgatott Zenekari próbát (Duna Tv, február 03.), mely a diktatúra és anarchia témakörét boncolgatja egy zenekar együttműködése kapcsán, politikai botránytól tartva inkább a mozikban mutatták be. A televízió hatalmát kritizáló műve, a Ginger és Fred (Duna Tv, január 20.) szintén televíziós produkciónak készült, végül ebből is mozifilm lett. Az elfeledett, és utolsó tévés fellépés erejéig összeálló meg- és kiöregedett táncospáros szerepében Giulietta Masina és Marcello Mastroianni, akik most először szerepelnek így együtt filmen.

Utolsó műve, melyet 70 évesen forgatott, A Hold hangja (Duna Tv, március 10.) egy kortárs szerző, Ermanno Cavazzoni A tébolyultak költeménye c. regénye nyomán készült. A film főhőse egy elmegyógyintézetből szabadult férfi (Roberto Benigni), kinek világképében már teljes mértékben összemosódnak a valóság határai, emlékek és álmok.

 

Federico Fellini 1993-ban, nem sokkal halála előtt megkapta az Oscar életműdíjat.

Zenekari próba – Duna TV – február 3. 23:00

Júlia és a szellemek – Duna  TV – február 10. 23:00

8és ½ – Duna TV – február 17. 23:00

Bikaborjak – Duna TV – február 24. 23:00

Fehér sejk – Duna TV – március 3. 23:00

A Hold hangja – Duna TV – március 10. 23:00

A filmek műsoridejének változtatását fenntartjuk.

Videó ajánló

Olvasson tovább