Maksay Ágnes műsorajánlója

A kolozsvári médiaélet meghatározó műhelye a Video Pontes stúdió. Ennek egyik alapítója (1993) és mostani vezetője Maksay Ágnes. Dolgozott a kolozsvári televízió munkatársaként, s a Video Pontes megalakulása óta rendszeres tudósítója a Duna Televíziónak. Rendezőként közel félszáz dokumentumfilm aláírója. Jelenleg az MTVA határon túli tanácsadó testületének, a Kós Károly Kollégiumnak alelnöke. Szívéhez legközelebb a dokumentumfilm áll.

Régi ,,Dunásként” és mint a két műsor készítésében aktívan résztvevő alkotó, hétfőn a Térkép (Duna, 16:30) és a Közbeszéd (Duna, 18.35) megtekintését javasolom. A Térkép igazi határon túli műsor, összefoglalja, mi történik a magyarokkal az országhatárokon kívül. Összehasonlít, elemzi a hírhátteret és bevisz a Kárpát-medencei magyarok otthonaiba. A Közbeszéd színes, politikai-közéleti háttérműsor, amely egyaránt figyelemmel követi a magyarországi és a határon túli történéseket; politikai elemzők, szakemberek segítségével a leggyorsabban reagálja le és értelmezi mindennapjainkat.

Kedden a Kárpát Expresszre (Duna, 6:00) és a Kultikonra (Duna: 22:45) hívom fel a figyelmet. Bevallom, én ezzel kezdem és végzem a napjaimat. Reggeli kávé elfogyasztása közben a Kárpát Expresszből értesülhetünk a külhoni magyarság politikai, gazdasági, oktatási életének eseményeiről. Este meg mielőtt lekoppan a szemünk, a kortárs művészeti magazinból, a Kultikonból tudhatjuk meg, mi az, ami trendi; ötleteket meríthetünk arra, hogy hova kellene elmenni, mit lehetne megnézni.

Elfogult vagyok a dokumentumfilmek iránt. Ezért szerdán a Gyógyító hagyomány – Bőkezű természet című dokumentumfilmet fogom megnézni. Az erdélyi és magyarországi helyszíneken készült film bemutatja a népi orvoslásban leggyakrabban használt gyógynövényeket és praktikákat (Duna, 15.00).

Csütörtökön hallgassák meg velem a Határok nélkült. Ebben az időben gyakran autóban ülök, hazafelé tartok. Gondolom, Önök is sokan. Érdemes ilyenkor ezt a műsort hallgatni, mert nem más, mint leckék, tanmesék és példabeszédek hosszú sora a nemzeti összetartozásról, nagyon életszagúan (Kossuth, 18:30).

Pénteken a Ridikült fogom megnézni. Önök megtehetik ezt, ha idejük engedi, már korábban is. Egy fárasztó nap, akár hét után jól esik lazítani, mosolyogni, látni azt, hogy mások is szembesülnek a mi hétköznapi történeteinkkel és kinek-kinek sajátos megoldási technikái vannak az élet fogas kérdéseire (M2, 21:50; M1, 17:50).

Szombaton a 4 éves unokahúgommal nézem meg A kis Amadeust (M2, 17:30), este meg Duna mozizás lesz a gyermekeimmel. A francia-olasz filmdrámát, a Raszputyint nézzük meg Gerard Depardieu-vel. Az orosz történelem ugyan a fantasy világává alakul, ennek ellenére az utolsó orosz cár, II. Miklós és udvarának élete tanulságos kultúrtörténeti kaland (Duna, 21:00).

Vasárnap A világörökség kincseit várom (A Loire völgye – Francia asszonysorsok). Mindig nagy szeretettel merülök el azon ismeretterjesztő filmek világában, amelyek az európai művészettörténet kiemelkedő alkotásait mutatják be. Ez az epizód a XV. századi francia főúri életet, az asszonyok sorsát ecseteli az itteni fényűző kastélyokban, benne magyar kultúrtörténeti csemegékkel. Megtudhatjuk, ki volt az a magyar lány, aki VII. Károly francia király kedveseként bevezette a mély kivágású ruhák divatját az udvarban, és 28 évesen higanymérgezésben halt meg (Duna, 19:05).

Olvasson tovább