Kossuthkifli - március 15-én indul a történelmi sorozat a Dunán

Március 15-én este debütál a közmédia új hatrészes sorozata, a Fehér Béla regényéből forgatott Kossuthkifli a megújuló Duna csatornán.

Az epizódonként 53 perces, kosztümös szériát beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója reményének adott hangot, hogy a Kossuthkifli olyan szerepet fog betölteni, mint egykor A Tenkes kapitánya vagy A kőszívű ember fiai. Megjegyezte: a történelmi sorozattal a közmédia hosszú kihagyás után folytatja tévéfilmes hagyományait. Elmondta, hogy a széria költségvetése 816 millió forint volt, ebből 505 millió forintot állt az MTVA, 100 millió forinttal pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta a sorozatot. Mintegy 200 millió forint pedig szponzorok felajánlásából származik. A vezérigazgató hangsúlyozta: terveik szerint a közmédia többször is műsorra tűzi a Kosuthkiflit, amely először a megújuló Dunán lesz látható március 15-én.

Rudolf Péter, a Kossuthkifli rendezője hangsúlyozta: nagy álma valósult meg a sorozattal, amelyet mintegy 200 helyszínen, 100 színésszel forgatott 75 napon át 2013 nyarától. Fehér Béla 2012-es azonos című regényéből Hársing Hilda, az operatőr Kapitány Iván és ő írta a forgatókönyvet. „Minden mondata filmforgatókönyv” – jegyezte meg Rudolf Péter a regényről.  Kitért arra is, hogy a forgatást hosszú casting előzte meg, ugyanakkor reményének adott hangot, hogy a közmédia tévéjátékainak köszönhetően a fiatal színészgeneráció hasonló helyzetbe juthat, mint a 80-as években az ő korosztálya, hiszen a közönség már a képernyőről megismerte őket.

Fehér Béla felidézte, hogy többször járt a forgatáson és bár kezdetben úgy érezte, nincs köze a készülő szériához, a munkálatok során egyre közelebb érezte magához a mozgóképes adaptációt is. „Ha filmrendező lennék, valószínűleg ugyanígy csináltam volna meg” – hangsúlyozta, megemlítve, hogy a széria visszaadja a könyv iróniáját, humorát, még a „politikai kacsintásait” is.

Kapitány Iván operatőr a forgatás nehézségeiről mesélt, hiszen csaknem 200 helyszínen dolgoztak. Megjegyezte, hogy bár sok eredeti helyszínen forgattak, a digitális munka, a greenbox technika nélkül nem lehetett volna megidézni a 19. századi Magyarországot.

A sorozat zenéjét Hrutka Róbert szerezte, aki elmondta: eddigi legszebb munkájának tartja a Kossuthkiflihez készült két és fél órányi, szimfonikus zenekarral rögzített anyagot. Megjegyezte: korabeli népdalokat is gyűjtöttek, hogy felidézhessék, milyen dallamok szólalhattak meg a korban.

Az egyik főszerepet játszó Reviczky Gábor a forgatás nehézségeit idézte fel, megjegyezve, hogy a kosztümös filmekben a színészekre különösen sok megpróbáltatás vár. Szerepéről szólva kiemelte, hogy egy főrendőrt játszik, aki a fiát üldözi, hogy visszaszerezze a pénzét.
Kőszegi Ákos egy 19. századi James Bondként jellemezte karakterét, valamint élete legnagyobb élményének nevezte a forgatást, csakúgy mint Lengyel Tamás, aki a szerelmi szálat jeleníti meg a sorozatban egy „férfiaskodó, nemzeti érzelmű, már-már hisztérikus” figuraként.
Kálloy Molnár Péter, aki a kocsist játssza a filmben, arról szólt, hogy a film kedvéért „diplomát szerzett” fogathajtásból, ugyanakkor méltatta a regény nyelvezetét is, amelyet színészként nem volt könnyű visszaadnia.
Haumann Péter szerepéről elmondta, hogy egy cukrászt alakít, akinek legfontosabb, hogy visszaszerezze a lányát. Szerinte a karaktere révén a nézők megismerhetik, mit gondolt a polgárság a szabadságharcról.
Scherer Péter, aki egyfajta krónikást alakít a sorozatban, arról szólt, hogy a Kossuthkifli egy legendás korról szól iskolában tanult szereplőkkel, a sorozat azonban megmutatja, hogy mindez milyen hatással volt a kisemberekre.
Újságírói kérdésre elhangzott: a költségvetés nem éri el az átlag magyar filmekét, Rudolf Péter szerint az ötórányi anyag három hosszú nagyjátékfilmet adna ki. Kapitány Iván hozzátette, a Kossuthkifli költségvetése „messze alatta van a szükségesnek”, hiszen kosztümös filmet forgattak, sok digitális utómunkával.

 

 

Tovább a Kossuthkifli műsoroldalára >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Budapest, 2015. március 3.
Haumann Péter színész a közmédia új hatrészes sorozatáról, a Fehér Béla regényéből forgatott Kossuthkifliről tartott sajtótájékoztatón a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében 2015. március 3-án.
MTI Fotó: Bruzák Noémi 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2015/03/D_NOE20150303015-1024x788.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Trokán Nóra (Fotó:kossuthkifli.hu)
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2015/02/Trokán-Nóra.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább