Szellem a fazékból: Rejtélyes ételnevek nyomában

A püspökfalat állítólag arról kapta a nevét, hogy a középkorban, Márton napon kóstolót kellett küldeni a papnak, és a furfangos parasztok a szárnyas legkevésbé húsos részét küldték el a tisztelendő úrnak. A női szeszély eredetét érteni véljük, de a szerzetescsókkal már vannak problémáink. És a földrajzi meghatározások is sántítanak. Párizsban a párizsi neve német kolbász, a francia saláta orosz, a francia krémes meg olasz. És aki ebből a sok talányból kikavarodik, az Vinkó József, a Szellem a fazékból házigazdája. Ha tudni akarják, kitől nyerte el a nevét az Earl Grey tea, vagy a Stefánia vagdalt, kapcsoljanak szombaton délelőtt fél 10-kor a Kossuth rádió hullámhosszára.

Hallgassa meg!

Szellem a fazékból – Kossuth – március 7., szombat, 9:30

Korábbi adások >>>

Olvasson tovább