Szabolcsi ízek: Sárgatúró

Régiók ételei – szabolcsi ízek
Sárgatúró

Hozzávalók:
1 l házi tej, ha nincs, akkor 3,5 %-os tej
15 db szép sárga tanyasi tojás
10 dkg cukor
1 rúd vanília
1 mokkáskanál só
5 dkg mazsola
1 db egész fahéj
Ízlés szerint 1 db citrom vagy narancs héja

Elkészítés:
A tejet felrakjuk a vanília rúddal, ízlés szerint a citrom vagy narancs héjával esetleg mazsolával, fahéjjal forralni , közben a tojásokat mély tálba felütjük és a cukorral, sóval elkeverjük. Nem kell nagyon, csak mintha rántottát kevernénk. Ha forr a tej, öntsük bele, és tartalékon állandó keverés közben addig forraljuk, amíg szépen összetúrósodik. Tűzről levéve nagyanyáink tüll anyaggal béleltek egy tálat, e híján géz lappal egy tálat beterítünk, majd beleöntjük a megfőtt sárgatúrót. Összefogjuk a kendő sarkát, szorosan átkötjük , egy nagyobb fazék fölé tesszük úgy, hogy egy fakanalat áthúzunk kendő kötésébe és belelógatjuk a fazékba, hogy ne érjen az aljához. Egy éjszakán át jól kicsepegtetjük. Házi főtt vagy sült sonkához kínáljuk. Húsvét nem telhet el sárgatúró nélkül a mi vidékünkön.

Olvasson tovább