Somlói galuska Margit módra

Hozzávalók (4 személyre):
A tésztához:
– 7 db tojás
– 9 evőkanál cukor
– 9 evőkanál finomliszt
– ½ tasak sütőpor
– 5 evőkanál víz

A csokoládéöntethez:
– 6 evőkanál finomliszt
– 6 evőkanál kakaópor
– 15 evőkanál kristálycukor
– 1,5 liter víz
– 150 ml rum
– 300 g dió
– 150 g mazsola

A díszítéshez:
– 500 ml tejszínhab (ízlés szerint több is lehet)

Elkészítése: A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A mazsolát áztassuk be némi vízbe, a diót vágjuk durvára. A piskótához válasszuk ketté a tojásokat, keverjük habosra a sárgájukat, a cukrot és a vizet, majd adjuk hozzá a sütőporral elvegyített lisztet is, dolgozzuk csomómentesre, majd óvatos mozdulatokkal forgassuk bele a felvert tojásfehérjét. A masszát öntsük sütőpapírral kibélelt, 40 x 40 cm-es tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 fokon süssük 20 percig. A kakaóport keverjük el egy kevés vízzel, adjuk hozzá a cukrot és a lisztet, majd a többi vizet is, és lassú tűzön főzzük sűrűre a csokiöntetet. Ha nagyon sűrű lenne, egy kevés vizet is tehetünk hozzá. Amint kihűlt, adjuk hozzá a rumot. A kihűlt piskótát tegyük a gyúródeszkára, és vágjuk apró kockákra. Az öntet ¼-ét öntsük egy üvegtál aljára, szórjuk bele a piskótakockákat, majd a mazsolát és a diódarabokat is, aztán ismét az öntet következzen. Ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Úgy adagoljuk, hogy a sütemény tetejére öntet, mazsola és dió kerüljön! A desszertet 1 órára tegyük a hűtőbe, és tálaláskor díszítsük tejszínhabbal.

Elkészítési idő: 70 perc

Család-barát műsoroldal >>

Videó ajánló

Olvasson tovább