A Hely - Egy vándorcirkusz kulisszatitkai 2. rész

2. rész

Hallgassa meg!

A sátor a középpont. S benne a porond. Körülötte pedig szokott rendben a lakókocsik, kamionok és az állatok ketrecei. Folytatjuk az Eötvös család 95 éves vállalkozásának történetét. 70 embernek és 38 kamionnak ad munkát, kora tavasztól késő őszig Magyarországon, a téli hónapokban külföldön. Hogyan működik ma egy vándorcirkusz? Mennyit gyakorol egy artista és örök törvény-e, hogy cirkuszos cirkuszossal házasodik.


1. rész

Hallgassa meg az első részt!

1888-ben történt. A cseh Winiczky család vándorcirkusza Magyarországra látogatott. A nézőik között ott volt báró Eötvös Ferencz is, aki beleszeretett az akkor mindössze 16 esztendős műlovarnőbe, a gyönyörű Johannába. Hiába a szülői tiltás, a fiatalok összeházasodtak, a nemes fiúból cirkuszos lett. Egyetlen gyermekük, Nándor 1920-ban megalapította az Eötvös cirkuszt, amelyet ma unokái igazgatnak. Március közepén indultak éves országjáró turnéjukra.

A Hely riporterei szegedi állomásukon keresték fel őket. Hogyan működik ma egy vándorcirkusz? Milyen rendben sorakoznak az artisták lakókocsijai és az állatok ketrecei? Mennyit idő felállítani a sátrat? Minden nap gyakorol-e a zsonglőr és miért eszik tollas pulykát az oroszlán? Az Eötvös család cirkusza egy kis városként működik, mindenkinek megvan a maga feladata. Utazik velük szakács és egy tanárnő is, aki a gyermekek oktatását végzi, hisz nem járnak rendes iskolába. Viszont 12-14 évesen már saját produkciójuk van, a legtöbb kritikát pedig nagyszüleiktől kapják, akik ugyan már nem aktívak, de a családdal maradnak, működtetik a büfét, vagy hangosbemondóval járják az aktuális várost. De el lehet-e szakadni a cirkusztól és a családtól, ha valakinek kevés tehetség vagy kedv jutott? És örök törvény-e, hogy cirkuszos cirkuszossal házasodik?

A Hely sorozatának főszereplői Eötvös Suzy és Eötvös Lóránd, ők igazgatják ma az Eötvös cirkuszt. Megszólal Eötvös József, az édesapjuk és Eötvös Nándorné Pickard Elza is, a nagymama, aki közel 100 évesen utazik családjával. Archív felvételről pedig hallhatják majd Eötvös Gábort, a híres zenebohócot és a Van máááásik produkciót.

Nézze meg a videót az első részről>>>

Szerkesztő: Bak Anita
Műsorvezető: Farkas Erika

A Hely korábbi adásai>>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => A Hely - Egy vándorcirkusz kulisszatitkai 1. rész
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2015/05/ETIFw3307-1024x682.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább