Tebenned bíztunk eleitől fogva: Cserkész világtalálkozó Japánban

Hallgassa meg!

Az adásban Kemény Endre emlékezik nagyapjára, Kemény Jánosra, aki éveken át marosvécsi birtokán adott helyet az erdélyi Helikon íróinak találkozójához.

Bedenkovics Péter pedig azt mondja el, hogy közel kétszáz társával készül a Japánban tartandó dzsemborira, a cserkészek világtalálkozójára.

Fekete Ágnes áhítata:

„És odamenvén Illés az egész sokasághoz, monda: Meddig sántikáltok kétfelé? Ha az Úr az Isten, kövessétek őt; ha pedig Baál, kövessétek azt.” Királyok első könyve 18,21

Egyik kedvenc mondásom a következő: kétféle ember létezik, aki kettéválasztja a világot, és aki nem. Azért tetszik nagyon ez a lehetetlenséget állító mondat, mert a mai korszakunk egyik fő gondjára mutat rá. Talán a számítógépes logika is idevezetett, vagy az, hogy annyira gyereknek kezel minket ez a fogyasztói társadalom, de állandóan kettős rendszerbe kerül bele minden. Nemrég láttam egy képekből álló sorozatot is erről a világhálón. Ott a két térfél: az egyik oldalon egy csokoládé törve, a másikon harapva. Következő kép: becsavarja a szalvétába a villát vagy csak úgy odateszi. Majd: kávét iszik vagy teát, szóval csupa „nagyon lényeges dolog”. Mostanában pedig szinte mindenütt a társadalmi, szociális téren való álláspontok alapján osztják ketté a világot. Van, aki engedékeny, és van, aki szigorú.

Nyilvánvaló, hogy a kettősség alaprendszere ennek a világnak. A sötétség és a világosság mintájára nagyon sok minden pólusokban helyezkedik el az életben. De érdemes odafigyelni, hogy a természetben ezek a kettősségek mindig különböző természetűek. Példának vehetjük a hideget és a meleget. A hideg legfeljebb mínusz 273 Celsius fok lehet. A meleg viszont elvileg a végtelenségig nőhet. Vagy vegyük a fényt. A sötétség mérhetetlen, csak a fényt tudjuk mérni. Tehát nem úgy van, hogy egy hosszú egyenesen mehetünk balra, a mínuszok irányába vagy pedig jobbra a pozitív irányba, és a kettő között csak az a különbség az etika nyelvén, hogy rosszat vagy jót teszünk. Nem két elképzelt halmaz között inog az élet. Ez egy óriási becsapása a mai tömegtájékoztatásnak. Még prédikációkban is hallom néha: kétféle ember van: Aki Krisztus útján jár, az jót tesz, jól él, aki pedig nem, az rosszat tesz. Valószínűleg erre a gondolatra mondhatta Jézus azt, „hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ad mind az igazaknak, mind a hamisaknak.” (Mt 5,45) Vannak jók és gonoszok. Vannak dolgok, amik fájnak, és amik örömöt hoznak. Ez így van. De mégsem fekete-fehér ez a határ. Isten irgalmából nézve teljesen másként fest minden. Ő nem parcellázta fel a világot két részre, hanem egyben lát mindent, és sokszor a jóból rossz lesz, a rosszból pedig jó.

Nem érdemes azon fáradoznunk, hogy minél pontosabban létrehozzunk egy bináris, azaz kettős rendszert, amiben megértjük a világot, és mindent bedobozolhatunk. Ez a besorolás nagyon távol áll a jézusi mércétől. És ott csenghet a fülünkben a próféta mondata is: „meddig sántikáltok kétfelé?” A bizonytalankodó, szívükben el nem kötelezett embereknek mondja ezt. Mert nem ez az érzés az alapja annak, hogy ennyire fel akarjuk osztani a világot? Nem vagyunk biztosak abban, hogy Isten az Úr. Az emberi lélek alapvető megosztottságát használja ki ez a világ, elbizonytalanít, folytonos választás elé állít buta és kicsinyes dolgokban. Majd miután ötszáz ilyen nevetséges kérdésben döntöttem, megosztott lelkem nem lesz képes az egyetlen Isten egyetlen szeretetére hangolódni. Aztán legfeljebb odadobom a választ: teljesen mindegy. Lehet erre is és arra is sántikálni, fogadjuk el egymást. Mégis marad a kérdés: „Meddig sántikáltok kétfelé?” Nincs „is” válasz. Nincs két út. Nem az eső és a szárazság a kérdés, hanem az Isten, aki ezt is azt is adja. Érdemes az egyetlen Istennek az egész világot halálosan, odaadó módon szeretető életébe belehelyezkedni. Ámen.

Tebenned bíztunk eleitől fogva – Kossuth – július 8., szerda, 13:30

Korábbi adások>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább