Korkóstoló: „Neked főztem” balatoni strandbüfé

A Korkóstoló augusztus 30-i adásában:

Hallgassa meg az adást!

Egy kis óbudai vendéglőben kezdünk, ahol az ebédhez vagy a vacsorához a Duna lágyan ringó hullámai adják a kellemes háttérzenét. Ez az étterem 24 éve őrzi a kockás abroszos, polgári konyhás budai éttermek hangulatát, átmentve Jávor Pálék korából. Itt éppen úgy őshonos a májgombóccal bélelt kakasleves, mint a gránátalmaszósszal rozmaringfüstben bájolt libamájmousse vagy a szabolcsi csirkebatyu.

Túllépett a hekk-lángos-palacsinta mesterhármason a „Neked főztem” balatoni strandbüfé. Itt a kínálat része a kecskeburger, a harcsanyárs francialecsóval és desszertként beszáll az áfonyás muffin. Mindez friss piaci termékekből készül. Horváth Orsolya, a büfé vezetője eredetileg Budapestről költözött a családjával Zánkára, hogy megmutassa, nemcsak rendezvényszervezőnek jó, vagyis nemcsak arra képes, hogy sok embernek megszervezzen egy vacsorát, hanem akár maga is el tudja készíteni.

A szekszárdi Herr Pince egészen fiatal borászat, Herr Márton 2012-ben döntött úgy, hogy elindul a maga útján, amely ötvözi a hagyományokat és az új technológiákat. A vállalkozáshoz keresett egy fiatal, ötletekkel teli borászt. És meg is találta Fehérváry-Gál László személyében, aki örült a lehetőségnek, a kihívásnak. 4,5 hektáron, Kerékhegyen, Leányvárban és a Baktában gazdálkodnak. A szőlők többsége kékfrankos, cabernet sauvignon, zweigelt és kadarka. A készülő bor karakterének megfelelően alkalmaznak tartályos és hordós érlelést.

Citromdisznó, kacsamájas csirke körtés mustárral, véreshurka desszert tokaszalonnával. Sajben Csaba szakács néhány ötlete, ami bizony kiverte a biztosítékot a családjában. A békéscsabai kolbászkészítő famíliából származó Csaba édesapjával közösen már gyermekkora óta húsokkal, hurkákkal és kolbászokkal foglalkozik. Saját vállalkozásában mindezt nagyon merészen újragondolta. A vendégek többsége nem hiányolja a mócsingot a harisszás kolbászkákból, sőt, úgy tűnik, a hamburger forradalom után eljött a fine dinning kolbászok ideje is.

Székely Kriszta rendező nemrégiben szerződött a Katona József Színházhoz. Azt mondja, a főzés számára az egyetlen kikapcsolódás az edzés mellett. Ha belefeledkezik a gondolataiba, akkor képes akár öt fogást is elkészíteni egy füst alatt. Ráadásul párhuzamot is tud vonni a munkája, vagyis a rendezés és a hobbija, a főzés között. Szerinte ugyanis mindkettő a figyelemről, a türelemről és az apró finomságok fontosságáról szól. Mindezek mellett igazi világevő, mert ugyanúgy rajongója a magyar konyhának, mint a francia gasztronómiának, vagy a különleges keleti ízeknek.

Korkóstoló – Kossuth – augusztus 30., vasárnap, 9:30

Korábbi adások!>>>

Olvasson tovább