Napközben: Nagyobb a házasodási kedv

A Napközben szeptember 2-i adásában:

– Portfólió a tanároknak – A pedagógus életpálya modellben milyen szerepe van a portfóliónak? A festőművész, a fényképész és újabban a tanár életében is meghatározó jelentőségű a portfólió szó, amely dokumentumgyűjteményt, szakértői dossziét jelent. A festőművész az elkészült festményei közül gyűjti össze a leginkább tetszetőseket, a fényképész pedig ugyanezt teszi a fényképeivel. De mit csinál a tanár portfólió-készítés címen? Hogyan kell elkészíteni? Hova kell feltölteni? Mit kell tartalmaznia, milyen részekből áll? Milyen határidőkre kell figyelni? Milyen következményekkel jár, ha vki elkészíti és milyennel, ha nem? Ki ellenőrzi és mikor? Mit jelent: ped I.; ped. II.; mestertanár, tudóstanár?

Hallgassa meg!

– Klímaváltozás hatásai – Tízből hét magyar védtelennek érzi magát a klímaváltozás hatásaival szemben. A teljes lakosság fele konkrét intézkedéseket vár települése önkormányzatától, és többségük személyesen is bekapcsolódna helyi klímaprogramokba. A lakosság több mint 80%-a a mindennapjaiban is érzékeli az éghajlatváltozás hatásait, és aggódik a klímaváltozás miatt – derül ki az Energiaklub legújabb, országos reprezentatív felméréséből.

Hallgassa meg!

– Kicsit már nőtt a házasságkötések száma. A KSH 2015-ös Demográfiai tanulmánykötetéből kiderül, radikálisan csökkent 1990 és 2011 között a házasságban élők száma és aránya a népességen belül. A 2010-es mélypont után évről évre nagyobb a házasodási kedv, ha csak kismértékben is. Ez tartós vagy átmeneti változás? Milyen hatással lehet a népesség alakulására, ha megáll a házasságkötések népszerűségvesztése? Megállhat-e vagy visszafordulhat-e a gyermekvállalási életkor kitolódása?

Hallgassa meg!

– Mestervizsgák kamarai közreműködéssel – Kik és hol szervezik a mestervizsgákat? Hol és hogyan lehet jelentkezni rájuk? Kik tehetnek mestervizsgát? Milyen előképzettség, mennyi gyakorlat kell hozzá? Mennyibe kerül? Hányszor lehet ismételni?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – szeptember 2., szerda, 9:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Olvasson tovább