Egészségtelen életmód: hogyan lehet változtatni a rossz szokásokon?

A Napközben szeptember 3-i adásában:

– A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet által végzett kutatás szerint az elhízott vagy túlsúlyos felnőtt lakosság mindössze 45 százaléka van tisztában azzal, hogy testsúlya nem megfelelő. A felnőttek 41 százaléka nem végez elegendő fizikai aktivitást, és nagyjából minden második tizenéves naponta fogyaszt koffein tartalmú italt,egészségtelen élelmiszert. De hogyan lehet változtatni a rossz szokásokon? Mennyire meghatározó a családi minta, és mennyit jelent az iskolában az egészségre szoktatás? Hogyan hatnak a különböző kampányok? Ha tudományosan bizonyított, hogy minél jobbnak ítéli valaki az egészségi állapotát, annál inkább elégedett az életével, miért teszünk mégis ellene?

Hallgassa meg!

– Sokan vannak olyanok, akik az érettségi után nem kezdik meg főiskolai, egyetemi tanulmányaikat, hanem munkát, képzési lehetőséget keresnek most a piacon. De milyen szakemberekre van kereslet? Számtalan OKJ-s képzés, szakképesítés indul, és van ahol cégek fogadnak tanulókat, de mit, hol érdemes tanulni? Mennyi ideig tart egy okj-s tanfolyam, kaphat-e rá támogatást valaki? Mi kell ahhoz, hogy valaki az elsajátított szakmával boldogulni tudjon?

Hallgassa meg!

– UPC panasz: Késedelemmel fizette be a panaszos a számlát, de a szolgáltató azonnal lekapcsolta a sugárzást, amit 12 napig nem is kapcsolt vissza, bár látta, hogy megtörtént a befizetés. Majd két hét múlva sokadik telefonálásra, egy „ja bocs” kíséretében visszaállították a szolgáltatást. Ki kárpótol a kiesett napokért? A következő hónapra is teljes havidíjat kell fizetni? Kihez fordulhat az előfizető, ha a szolgáltató nem tartja be pl. a visszakapcsolási határidőt?

Hallgassa meg!

– Hazánk legnépszerűbb és legnagyobb múltú túraútvonala, a 2550 km hosszú Országos Kékkör 2,7 milliárd forintos uniós támogatással újul meg szeptember végéig, ezzel olyan turisztikai attrakcióvá válik, ami egyaránt igénybe vehető pihenési, rekreációs, üdülési és teljesítménytúrázás, sport céljára. De milyen újítások történtek? Milyen igényei vannak ma a kirándulóknak? Valóban reneszánszát éri a bakancsos turizmus?

Hallgassa meg!

Napközben – Kossuth – szeptember 3., csütörtök, 9:00

Tovább a műsoroldalra >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább