Határozott cselekvést kér az EU-tól menekültügyben Áder János és a V4-ek

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

Kevés idő van a cselekvésre a migrációs válságot illetően, ezért az eddigi halogatást sokkal határozottabb cselekvésnek kell felváltania az EU részéről – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken, a V4-es államfők és a horvát elnök kétnapos balatonfüredi csúcstalálkozója végén tartott sajtótájékoztatón. Szíjjártó Péter külgazdasági és külkereskedelmi miniszter úgy nyilatkozott pénteken, hogy „Európának vissza kell szereznie az ellenőrzést határai felett”. A tegnapi napon a Szegedi Járásbíróság huszonhat ítéletet hozott tiltott határátlépés ügyében.

A horvát vasutak (HZ) kiszámlázza a MÁV Magyar Államvasutak Zrt.-nek azokat a költségeket, amelyeket a horvát szerelvény lefoglalása miatt elszenvedett a társaság – mondta pénteken Zágrábban Sinisa Hajdas Doncic tengerészeti, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

Eközben egyre nagyobb a belpolitikai feszültség Németországban a menekültügy miatt: Seehofer bajor miniszterelnök tegnap Münchenben bejelentette, hogy Bajorország bepanaszolja a német szövetségi kormányt az alkotmánybíróságon, ha nem történnek lépések a menekülthullám csökkentésének érdekében. Svédország államfője kijelentette, hogy államuk egyik legnagyobb humanitárius kihívása előtt állnak; az elmúlt egy hétben 9 ezren kértek menedékjogot a skandináv országba.

A legfrissebb híreket itt olvashatja >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább