Ilyen volt a Fölszállott a páva első elődöntője

Több mint 2000 tehetséges gyermek képviselte 2015-ben a Kárpát-medencét a szakmai zsűri előtt a területi válogatókon. Az élő adásba 48 produkció jutott tovább, melynek mai első elődöntőjében 12 profi előadást tekinthetnek meg négy különböző kategóriákban.

22:43 – Továbbjutók és a zsűri értékelése
Végül eljutottunk a továbbjutókhoz. Énekes szólisták kategóriában Gorzó Boglárka, a hangszeres szólisták és zenekarok kategóriájában Kovács Dániel és az Aprája Dudazenekar, a táncegyüttesek kategóriában a Bartina, valamint a táncos szólisták közül Sándor Zsigmond, s a Busai Bori – Mahovics Tamás páros jutott tovább a középdöntőkbe. Sebő Ferenc szerint már az is győzelem mindenkinek, hogy itt lehet, s hogy bemutathatják tehetségüket és tudásukat, valamint a magyar kultúra gazdagságát.

Itt megnézheti az eredményhirdetést>>>

22:36 – Extra produkció
Ameddig a zsűri értékelte a mai estét, a második évad legjobbjai, Kacsó Hanga Borbála, Kubinyi Júlia, a Parapács Zenekar, Kaszai Lili és Fundák Kristóf, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes szólistáiból álló Cifra Táncegyüttes a Szatmár szívéből című produkcióval nyújtottak újabb feledhetetlen élményt a közönségnek.

Itt megnézheti az extra produkciót>>>

22:30 – Kovács Dániel
A Fölszállott a páva első elődöntőjét Kovács Dániel zárta, aki a kárpátaljai Mezőváriból érkezett Budapestre. Az ifjú hegedűs szilágysági dallamokkal lépett színpadra, a felkészülés során Pál István Szalonna és Hrúz Dénes segítette. Sebő Ferenc elmondta, hogy a prímásnak sokkal több dolga van az egyszerű dallamjátszásnál, s ezt most Dániel is bemutatta. Legfőbb feladat, hogy a zenészeket is kézben kell tartani, apró, szinte láthatatlan jelekkel, s ezt kevés zenész tudja igazán. Dani minden zsűritagtól maximális, összesen 60 pontot kapott, így végül ebben a kategóriában is holtverseny alakult ki: Kovács Dániel és az Aprája Dudazenekar is továbbjutott a középdöntőkbe! Ezzel elfogytak a zsűri által kiadható szabadkártyák.

Itt megnézheti Kovács Dániel produkcióját>>>

22:21 – Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoportja
A táncegyüttesek kategóriájában is elérkeztünk az utolsó produkcióhoz. Az idén ötven éves Bartina Táncegyüttes gyerekcsoportja egy sárközi szőlőlopással készült az első elődöntőre. A felkészülés során tanáraik, Nyemcsok Pál, Kárpáti Katalin és Kapási Júlia munkáját Lévai Péter segítette. Berecz István szerint olyan életerő van a csoportban, hogy egy erőmű üzemeltetésére is tökéletesen megfelelne. A produkcióban megjelentek az ősi motívumok is: cinegés, ugrós, nehéz kopogósok. Tímár Böske már csak arra kíváncsi, hogy az előbb látott előadást mivel lehet még felülmúlni. Újabb 60 pont született, s ezzel a csoport továbbjutott a középdöntőbe!

Itt megnézheti a Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoportjának produkcióját>>>

22:09 – Ivánovics Viktor
Ivánovics Viktor, az énekesek utolsó versenyzője a szlovákok, szerbek és magyarok által lakott Újvidékről érkezett. A köztudatban kevésbé ismert Szlavónia dallamaival lépett a zsűri elé, Fábri-Ivánovics Tünde tanítványát Juhász Erika mentorálta a versenyben. Eredics Gábor véleménye szerint Viktorhoz igen csak illettek a huncut nóták. Stílusban mindent tökéletesen meg tudott oldani, tiszták voltak az intonációk és a sorvégek is. A zsűritag alig várja, hogy Viktor felnőjön, s mind énekével, mind pedig tamburajátékával elvarázsolja a közönséget. A zsűritől összesen 58 pontot kapott! Ezzel megszületett az énekesek továbbjutója: Gorzó Boglárka. Egy szabadkártya viszont még mindig kiadó!

Itt megnézheti Ivánovics Viktor produkcióját>>>
Ivánovics Viktor interjú>>>

22:03 – Busai Bori – Mahovics Tamás
A műsor legfiatalabb párosa következett. A budapesti válogatóra egy hatalmas plüssbékával, s még nagyobb határozottsággal érkeztek. Kalocsai táncokkal készültek az elődöntőre, felkészítőik Németh Ildikó és Szabó Szilárd voltak, valamint a szülők, Busai Zsuzsanna és Mahovics Tamás. Kocsis Enikő számára megható volt a fiatal táncosok előadása, sőt, Boriéknak még Cselik Mária, „Kalocsa királynője” is puszit dobott. Berecz István már csak arra volt kíváncsi, honnan van ennyi energiájuk a tánchoz ilyen későn. A zsűri 60 pontra értékelte a produkciót, így holtverseny alakult ki Sándor Zsigmond és a páros között, ezáltal a zsűri elvesztette egyik szabadkártyáját, és mind Boriék, mind Zsigmond továbbjutottak!

Itt megnézheti a Busai Bori-Mahovics Tamás páros produkcióját>>>

21:53 – Bognár Odett
Folytatódott a hangszeres szólisták és zenekarok versenye. A vajdasági Adáról érkezett hozzánk Bognár Odett. Bár eredetileg citerázni szeretett volna, nem bánta meg, hogy végül a tamburát választotta. Odett moholi népdalokkal állt a zsűri elé, a felkészülésben Fábri Géza segítette. Eredics Gábor szerint Odett pengetése és perdítései gyönyörűek, s igazán meghitt hangulatot teremtett a stúdióban. A mixolíd dallamok dúr jellegét Odett végig megőrizte, a zsűri igazán érett előadónak tartja. Odett 55 pontot kapott.

Itt megnézheti Bognár Odett produkcióját>>>
Bognár Odett interjú>>>

21:46 – Sándor Anna – Antal János
Színpadra lépett az elődöntők első táncos párja is. A Mérából érkezett Sándor Anna és Antal János kalotaszegi csárdással és szaporával állt a zsűri elé. Szépen kiegészítik egymást – vallják magukról, de ez a színpadon is meglátszott. Felkészítő mestereik Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna voltak. Tímár Böske véleménye szerint egy nagyon szép, elegáns páros táncot láthattunk. Berecz István úgy gondolja, Annát és Jánost nézve érthetjük meg Ady sorait a kalotaszegi pompás magyarokról. A zsűritől a páros összesen 55 pontot kapott!

Itt megnézheti a Sándor Anna – Antal János produkcióját>>>
Sándor Anna – Antal János interjú>>>

21:39 – Rózsabimbó Énekegyüttes
Újra énekes produkció volt soron. A Rózsabimbó Együttes tagjai, Szegvári Ildikó tanítványai igazi kuriózummal, Komárom-Esztergom megyei, pontosabban bajnai népdalcsokorral készültek az első elődöntőre. Hadobás Zorka Hanga, Stein Tünde, Sárossi Boglárka és Bereznai Csilla Panka felkészülését János Hajnalka mester segítette. Sebestyén Márta szerint a lányok nagyon ügyesek voltak, a viseletük is gyönyörű, de nyugodtan mozoghatnának is a színpadon, hisz lecövekelve nehéz énekelni. A zsűri a lányok produkcióját 49 pontra értékelte!

Itt megnézheti a Rózsabimbó Énekegyüttes produkcióját>>>
Rózsabimbó Énekegyüttes interjú>>>

21:30 – Angyalföldi Vadvirág Táncegyüttes
Ismét egy táncegyüttes következett. Az Angyalföldi Vadvirág Táncegyüttes, az egyetlen fővárosi csoport egy igazán őrületes és friss bukovinai sillandrival állt ma este a zsűri elé. Kaszai Lili és Fundák Kristóf csapatát a felkészülés során Kovács Norbert Cimbi segítette. Kocsis Enikő meglátása szerint a csoportról messziről látszik, hogy nagyon összetartó közösségről van szó, a forgásokból viszont egy kicsit hiányt érzett. A zsűri elnöke, Sebő Ferenctől megtudtuk, hogy a tánc régi magyar neve a tombolás volt, s pontosan ezt látta a színpadon. Berecz István is a produkció lendületét emelte ki. A zsűritől a táncegyüttes összesen 52 pontot kapott!

Itt megnézheti az Angyalföldi Vadvirág Táncegyüttes produkcióját>>>
Angyalföldi Vadvirág Táncegyüttes>>>

21:17 – Aprája Dudazenekar
A zenészek kategóriáját az Aprája Dudazenekar nyitotta ma este, akik Pál István tereskei juhász dudanótáit hozták magukkal. A Gödről érkezett csapat tagjai Csányi Kelemen, Nagy Levente és Mokos Csongor, a Pávára való felkészülésüket Agócs Gergely segítette. Sebő Ferenc szerint habár két dudás nem fér meg egy csárdában, ők bebizonyították, hogy három már igen. Eredics Gábor elmondta, hogy a duda nagyon is nehéz hangszer, nagyon sok munka szükséges hozzá. A zsűri a fiúk játékát 60 pontra értékelte.

Itt megnézheti az Aprája Dudazenekar produkcióját>>>

21:08 – Sándor Zsigmond
Boglárka után a szekszárdi szólótáncos, Sándor Zsigmond következett. Virtuóz decsi verbunkkal lépett színpadra a Fölszállott a páva első elődöntőjében. A Bartinás ifjú művész felkészülését Lévai Péter segítette. Berecz István szerint Zsigmond zavarbaejtően elegáns, szeretné, ha ezt egyszer őneki is megtanítaná. Kocsis Enikő is úgy vélekedik, hogy a fiatal fiú egyértelműen színpadra született, Tímár Böske számára pedig ez volt a decsi verbunkok csúcsa. Újabb 60 pontos produkció született!

Itt megnézheti Sándor Zsigmond produkcióját>>>

21:01 – Gorzó Boglárka
Az énekesek közül elsőként a Kolozsvárról érkezett Gorzó Boglárka lépett színpadra a Fölszállott a páva első elődöntőjében. Széki dallamokkal állt a zsűri elé, felkészülését Csendesné Tóth Lilla segítette.  Boglárka már nyáron, a területi válogatón lenyűgözte Sebestyén Mártát, aki dicsérte az ifjú énekes felnőttekhez hasonlatos, érett stílusát. Bogi a zsűritől a lehető legmagasabb pontszámot, azaz 60 pontot kapott!

Itt megnézheti Gorzó Boglárka produkcióját>>>

20:53 – A Gödöllő Táncegyüttes Kis Druzsba Csoportja
A Fölszállott a páva első elődöntőjét a Gödöllő Táncegyüttes Kis Druzsba csoportja nyitotta. Igazán különleges produkcióval készült az első elődöntőre: felső-galgamenti magyar és szlovák táncokat hoztak magukkal. Tanáraik, Széphalmi Tóth Judit és Moussa Ahmed munkáját Végső Miklós, a táncművészeti egyetem tanára segítette, no meg Pál Lajos tangóharmonikán. Tímár Böske szerint elsőnek mindig nehéz lenni, de lendületes, biztos tánctudásukkal megalapozták az este hangulatát. Eredics Gábor kiemelte a produkció különlegességét, a kétnyelvű éneket, bár hiányolta a tercelést belőle. A zsűri összesen 57 pontra értékelte a produkciót.

Itt megnézheti a Gödöllő Táncegyüttes produkcióját>>>
Gödöllő Táncegyüttes interjú>>>

Fölszállott a páva műsoroldal >>>

Olvasson tovább