Aszalt szilvás-diós és meggyes-mákos rétes

Hozzávalók:

Leveles tészta
25 dkg liszt
25 dkg margarin
1 kávéskanál 10%-os ecet
0,5 dkg só
kb 1,5-2 dl víz

Elkészítése:
20 dkg szobahőmérsékletű margarint 5 dkg liszttel csomómentesen összegyúrunk. Téglalapot formázunk belőle, és hűvös helyre félretesszük pihenni. A maradék 20 dkg lisztből a többi hozzávalóval együtt a vizet fokozatosan adagolva közepes keménységű tésztát gyúrunk. A tészta közepébe egy keresztet vágunk, és letakarva 20 percig pihentetjük. 20 perc után a tésztát kézzel négyfelé húzzuk, majd a margarint a közepére helyezve minden oldalról beburkoljuk. Lisztezett felületen óvatosan kinyújtjuk, vigyázva, nehogy kiszakadjon. A tésztát először szimplán hajtjuk, majd magunk felé fordítva ismét téglalapra nyújtjuk, és duplán hajtjuk. Fél óra pihentetés után a hajtogatásokat megismételjük. Folpackba csomagolva lehetőleg egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Ez a mennyiség 3 rúd rétes elkészítéséhez elegendő. Célszerű nagyobb mennyiséget elkészíteni, mert a tészta jól fagyasztható.

Aszaltszilvás-diós töltelék:
15 dkg darált dió
10 dkg aszalt szilva
6 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
fahéj
1 citrom reszelt héja
2 dl víz

Elkészítése:
Az aszalt szilvát negyedeljük. A vizet a cukorral felforraljuk, majd a többi hozzávalóval elkeverjük, kihűtjük. Ez a mennyiség egy rúd réteshez elegendő.

Meggyes-mákos töltelék
15 dkg darált mák
10 dkg magozott meggy
6 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
fahéj
1 citrom reszelt héja
2 dl víz

Elkészítése:
A vizet a cukorral felforraljuk, a meggy kivételével többi hozzávalóval elkeverjük, majd a meggyet is óvatosan beleforgatjuk.

Olvasson tovább