Ilyen volt a Fölszállott a Páva első középdöntője

Elérkeztünk a Fölszállott a páva középdöntőihez. A elődöntők során a zsűri összesen 24 produkciót juttatott tovább a decemberi középdöntőkbe, melynek első adását ma este kísérhetik figyelemmel 19:35-től a Duna Televízió csatornáján. Az eddigi adásokkal ellentétben a négy kategória győztese mellett az ötödik továbbjutó a közönség SMS szavazatai alapján (mely csak az adás alatt él) kerülhet be a december 18-i fináléba.

Az SMS szavazás leírása és szabályai >>>

________________________________________________________________________

Fölszállott a Páva első középdöntője percről-percre:

21:46 – Eredményhirdetés
Sebő Ferenc értékelte az estét. Elmondása szerint ahogy nézte a produkciókat, az a benyomása támadt, hogy a fiatalok által olyan életre kel a hagyomány, aminek köszönhetően visszazökkenhet eredeti funkciójába. Azt kívánta a kis páváknak, hogy mindennapi életükben is tudják hasznosítani a zenében, táncban és énekben megtanult dolgokat. A döntőkbe a zsűri pontszámai alapján továbbjutott Gál Tibor, Horváth Zalán Levente, Hoksz Attila és a Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoportja. Az is kiderült, kik jutottak tovább a közönség szavazatai alapján: Busai Bori és Mahovics Tamás!

Eredményhirdetés – Első középdöntő >>>

21:43 – A szavazás LEZÁRULT!

21:42 – Sztárprodukció – Első középdöntő
Az első középdöntő sztárfellépői Balogh Kálmán és Zimber Ferenc cimbalomművészek voltak, akik Tendl Pál dallamait idézték fel a Fölszállott a páva színpadán.

Sztárprodukció – Első középdöntő >>>

21:30 – A zsűri értékelése
Kocsis Enikő elmondta, hogy egy három napig tartó farsangi népszokást láthattunk a csoport előadásában. Minden volt benne: még párválasztó játékok is, amiben a bokréták is rákerültek a fiúk kalapjára. A zsűritag felhívta a figyelmet a ruhákra is, hisz a viseletekben megjelentkeztek a különböző korosztályok, valamint egy gyönyörű, eredeti bukovinai bundát is láthattunk a Fölszállott a páva színpadán. Bár múltkor elfelejtette megdicsérni, Kocsis Enikő most az éneket is kiemelte. Tímár Böske az elődöntő végén elképzelni sem tudta, mivel múlja felül a csoport önmagát, de ez sikerült a középdöntőben. Beretz István szerint ez a produkció méltó fináléja volt az első középdöntőnek. Az együttes a zsűritől 59 pontot kapott! Ezzel újabb holtverseny alakult ki, most a táncegyüttesek kategóriájában. Most is Sebő Ferencnek kellett döntenie, így végül a szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoportja jutott tovább!

21:26 – Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoport
A Fölszállott a páva első középdöntőjét a Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoportja zárta. A szekszárdiak büszkeségei az elődöntőben egy sárközi szőlőlopást mutattak be, amivel elvarázsolták a zsűri tagjait, akik produkciójukra a maximális 60 pontot adták. A középdöntőre bukovinai táncokkal készültek, tanáraik munkáját Lévai Péter segítette.

Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoport – Út a középdöntőbe >>>
Bartina Néptáncegyüttes Gyermekcsoport – Első középdöntő >>>

21:18 – A zsűri értékelése
Sebő Ferenc elmondta, hogy Kovács Dániel még inkább emelte a tétet az elődöntőhöz képest, s úgy tűnt, ezt a szatmári muzsikát még jobban élvezte. A tempók szabályosak és lüktetőek voltak, pont úgy, ahogyan tánchoz kell. Kocsis Enikő úgy véli, nagyon szívesen táncolna erre a muzsikára. Eredics Gábor szerint a csodás családi háttér is megmutatkozik Dani teljesítményében, aki nagyon jól oldotta meg a nehéz technikai részleteket.  A zsűri a maximális 60 pontot adta a produkcióra, ezzel holtverseny alakult ki Horváth Zalán Levente és Kovács Dani között, ezért Sebő Ferencnek, mint a zsűri elnökének kellett döntenie. Végül Horváth Zalán Levente jutott tovább a döntőbe.

21:15 – Kovács Dániel
A hangszeres szólisták kategóriáját Kovács Dániel, a kárpátaljai Mezőváriból érkezett hegedűs zárta. Az elődöntőben szilágysági dallamokat játszott, produkciójára a zsűritől a maximális, 60 pontot kapott. Nagyon büszke arra, hogy példaképétől, Pál István Szalonnától is tanulhatott. A középdöntőre szatmári muzsikával érkezett, a felkészülésben Hrúz Dénes volt segítségére.

Kovács Dániel utolsó interjú >>>
Kovács Dániel – Út a középdöntőig >>>
Kovács Dániel – Első középdöntő >>>

21:07 – A zsűri értékelése
Beretz István elmondta, hogy a Kárpát-medence egyik egyedi táncát láthattuk, s mindenki álma, hogy a felső-tisza vidéki cigányok eleganciáját megtanulja, de Attillának ezzel sem volt gondja. Egy kissé több lábsúly is lehetett volna a táncban, de ez sem volt probléma, mivel az ifjú szólista úgy táncolt, mintha dróton húzták volna. Kocsis Enikő szerint sokféle gyermek van a versenyen, de Attilán látszik, hogy ő tetőtől-talpig élvezi ezt a verseny. Tímár Böske véleménye szerint az elődöntőben a fiatal táncos olyan magasra tette a mércét, hogy azt nehéz volt a középdöntőben megugrani, de szerencsére sikerült. A zsűri a produkcióra 59 pontot adott! Ezzel Attila továbbjutott a döntőbe! 

21:04 – Hoksz Attila
A szólótáncosok kategóriáját folytattuk. Hoksz Attila, a dombrádi ifjú szólista „Ki a legény a lápon” címmel nagyecsedi verbunkkal lépett színpadra az elődöntőben. A zsűritől maximális, azaz 60 pontot kapott. A középdöntőre is Nagyecsed tánckultúrájából hozott egy különleges cigánytáncot, melynek tanulása során Szilágyi Zsolt és Ujlaki Mariann volt segítségére.

Hoksz Attila – Út a középdöntőig >>>
Hoksz Attila – Első középdöntő >>>

20:59 – A zsűri értékelése
Sebő Ferenc kiegészítette Sebestyén Márta előbbi értékelését: a díszített dalokat sem könnyű előadni. Boglárka nagy biztonsággal kezeli az új stílusú népdalok eszköztárát. Az új stílusú dalok egy érdekes erdélyi, aszimmetrikus ritmikájú formában jelent meg a Fölszállott a páva színpadán. Sebestyén Márta szerint Boglárka csodálatos méltósággal énekelt, egyik híres adatközlő szavaival élve: az éneknek olyannak kell lenni, mint a tenger habja. Beretz István elmondta, hogy a dalok utolsó hangját úgy kell ringatni, mint anya gyermekét, s Boglárka pontosan így is tett. Bogi a zsűritől 58 pontot kapott, ezzel Gál Tibor továbbjutott a döntőbe!

20:56 – Gorzó Boglárka
Az énekes szólisták kategóriájának utolsó fellépője Gorzó Boglárka volt. A kolozsvári lány már a területi válogatók során elvarázsolta Sebestyén Mártát, az elődöntőben pedig széki népdalokkal kápráztatta el a zsűritagokat, akik produkciójára 60 pontot adtak. A középdöntőre sárvásári népdalokkal érkezett, a felkészülés során Csendesné Tóth Lilla volt segítségére.

Gorzó Boglárka utolsó interjú >>>
Gorzó Boglárka – Út a középdöntőig >>>
Gorzó Boglárka – Első középdöntő >>>

20:51 – A zsűri értékelése
Eredics Gábor szerint Levente újra fejlődést mutatott, a dudája gyönyörűen tiszta és ő maga tökéletesen intonál a bőrön. Ahogyan csippant, az egyszerűen őrület, a blokk felépítésében is zseniális volt ez a technika. Sebestyén Márta számára lenyűgöző és imponáló, hogy Levente mennyire tudatos. Tímár Böske elmondta, hogy szerinte az maga a profizmus, hogy ilyen dudálás közben valaki folyamatosan mosolyog. A zsűri a produkcióra a maximális 60 pontot adta.

20:47 – Horváth Zalán Levente
Ismét dudazene csendült fel a Fölszállott a páva középdöntőjében. Horváth Zalán Levente az elődöntőben berzencei muzsikával állt a zsűri elé. Gyönyörűen tiszta játéka elkápráztatta a zsűrit, akiktől összesen 60 pontot kapott. A középdöntőre palóc dudazenével készült, tanára munkáját Agócs Gergely segítette.

Horváth Zalán Levente – Út a középdöntőig >>>
Horváth Zalán Levente – Első középdöntő >>>

20:41 – A zsűri értékelése
Tímár Böske Levente édesanyja után szorosan az ifjú táncos rajongója. Ilyen fiatalon rábaközivel kiállni a színpadra igazán nehéz, hisz egy nagyon technikás táncról van szó. Levente még a vidám, humoros oldalát is megmutatta a rábaközinek, amit szépen kiegészített öltözete is. Sebő Ferenc számára nagy öröm volt, hogy a sarkantyú is megjelent a színpadon. Beretz István még elnézett volna egy-két finomságot a dusban, de véleménye szerint a szanyiak magasra emelnék most Leventét és éltetnék tánctudását. A zsűri a produkciót összesen 57 pontra értékelte.

20:38 – Baka Levente
Folytatódott a táncos szólisták versenye. Baka Levente, a Papkeszin élő ifjú szólista felcsíki verbunkkal és Kedves Árpi zsukájával lépett színpadra az elődöntőben, melyre összesen 59 pontot kapott, s végül a zsűri szabadkártyájával jutott tovább. A középdöntőre rábaközi táncokkal készült, tanára munkáját Végső Miklós segítette.

Baka Levente utolsó interjú >>>
Baka Levente – Út a középdöntőig >>>
Baka Levente – Első középdöntő >>>

20:34 – A zsűri értékelése
Sebestyén Márta szerint szemet gyönyörködtető és szívet simogató volt a lányok produkciója. Az énekegyüttes újabb és újabb szép ízekkel tudják meglepni a közönséget, s ami a legfontosabb: nagyon jól szólnak együtt. Sokszor nehezebb a puritán, cifra nélküli dalokat előadni, amiket ők énekelnek, mint a sok díszítéssel tarkított dallamokat. A feladat, miszerint a lányok továbbéltetik őseik kultúráját, egész életre szól. Az énekegyüttes végül 57 pontot kapott a zsűritől.

20:32 – Bukrok Énekegyüttes
Az énekes szólisták és énekegyüttesek közül másodikként a kupuszinai Bukrok Énekegyüttes lépett színpadra. Nagyon büszkék arra, hogy felkészítőjük, Csizmadia Anna révén mostanra mindenki ismeri kis falujuk nevét. Az elődöntőben kupuszinai népdalokat adtak elő, amire a zsűritől maximális, 60 pontot kaptak. A középdöntőben gombosi dalokkal léptek színpadra.

Bukrok Énekegyüttes utolsó interjú >>>
Bukrok Énekegyüttes – Út a középdöntőig >>>
Bukrok Énekegyüttes – Első középdöntő >>>

20:27 – A zsűri értékelése
Tímár Böske úgy véli, ez egy igazi gyerekmulatság volt zenével, énekkel és eszközökkel együtt. Nagyon érdekessé tette a produkciót a kosarak használata. A táncok figuragazdag, virtuóz és lendületes előadása igazán megragadta a zsűrit, nem beszélve az arcokon ragyogó mosolyról. Beretz István szerint a férfi tánckar tudása mögött komoly spártai módszerek lehetnek, hisz olyan tökéletességgel adták elő a verbunkot. Kocsis Enikő kicsit hiányolta a lányok verbunkos lépéseit, hisz Tyukodon nem csak a férfiak, hanem a lányok is kiválóan táncoltak, de ennek ellenére a produkció tökéletes volt. A csoport végül 59 pontot kapott.

20:23 – Cseppforrás Néptáncegyüttes
A százhalombattai Pesovár Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Iskola csapata, a Cseppforrás Néptáncegyüttes nyitotta a táncegyüttesek kategóriáját. Az elődöntőben mezőföldi táncokkal kápráztatták el a közönséget és a zsűrit, aminek meg is lett az eredménye: maximális, azaz 60 pontot kaptak produkciójukra. A középdöntőre tyukodi táncokkal készültek, tanáraik munkáját Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna segítette.

Cseppforrás Néptáncegyüttes utolsó interjú >>>
Cseppforrás Néptáncegyüttes – Út a középdöntőig >>>
Cseppforrás Néptáncegyüttes – Első középdöntő >>>

20:14 – A zsűri értékelése
Eredics Gábor szerint egy időutazásban volt részünk, egészen az 1910-es ipolysági dudás találkozóig mentünk vissza az időben. A zsűritag Bartók Béla szavait idézte. Örült, hogy mind a négy felhang kijött a kanásztülkön, valamint, hogy sok-sok apráját hoztak a fiúk, miközben a frissbe való átmenet pedig egyszerűen zseniális volt. Sebestyén Márta Móra Ferenc szavait idézte: „a dudaverseny volt a legszebb, hisz azt nem csak játszották, hanem járták is”. A zenekar 59 pontot kapott a zsűritől.

20:12 – Aprája Dudazenekar
A zenekarok és hangszeres szólisták közül elsőként a Gödről érkezett Aprája Dudazenekar állt a zsűri elé. Csányi Kelemen, Nagy Levente és Mokos Csongor az elődöntőben Pál István tereskei juhász dudanótái idézték fel a Fölszállott a páva színpadán, produkciójukra a zsűri maximális, 60 pontot adott. A középdöntőre ipolymenti férfi táncok dallamait hozták el, a felkészülésben Agócs Gergely is segítette őket.

Aprája Dudazenekar utolsó interjú >>>
Aprája Dudazenekar – Út a középdöntőig >>>
Aprája Dudazenekar – Első középdöntő >>>

20:06 – A zsűri értékelése
Beretz István elmondta, hogy Zsigmond továbbra is elegánsan táncol, de gyönyörűen teljesítette a bukovinai verbunk sok csapását is. Nagyon jó volt a térhasználat és a figurák viccessége, és ahogyan a tánc, úgy a közönség is tökéletesen a kezében van. Kocsis Enikő elmondta, hogy egy legényesben nem lehet teljesen felszabadulni, de ez nem baj. Véleménye szerint Zsigi kiváló szólista, akit inspirál a közönség, ezáltal tud jobbá válni a színpadon. A zsűritől összesen 58 pontot kapott, ezzel átvette a vezetést a táncos szólisták kategóriájában.

20:04 – Sándor Zsigmond
Sándor Zsigmond produkciójával folytatódott a táncos szólisták versenye. A szekszárdi Bartina Néptáncegyüttes ifjú táncosa az elődöntőben egy virtuóz decsi verbunkot adott elő, amellyel levette lábáról a zsűrit: maximális, 60 pontot kapott. A középdöntőben bukovinai székely verbunkkal állt színpadra, melynek betanulása során Sipos Gergő és Lévai Péter is segítségére volt.

Sándor Zsigmond utolsó interjú >>>
Sándor Zsigmond – Út a középdöntőig >>>
Sándor Zsigmond – Első középdöntő >>>

19:59 – A zsűri értékelése
Sebestyén Márta őszintén csodálja Tibi precizitását az énekbe fektetett munkában és a felkészülés során. Bravúros stílus- és karakterérzékkel oldotta meg a nehéz dalokat. Nagyon jó volt az összeállítás, ez Ábrahám Brigitta munkáját is dicséri. Az első, parlando dallamot tökéletesen oldotta meg, az utolsó dalnál pedig biztos, hogy lány szem nem maradt szárazon. A zsűri Tibi produkciójára a maximális 60 pontot adta!

19:57 – Gál Tibor
Az énekesek kategóriájából elsőként Gál Tibi állt a zsűri elé. A ráckevei szólista az elődöntőben mezőföldi szerelmes dalokat adott elő, amit a zsűri 59 pontra értékelt. Végül szabadkártyával jutott tovább a középdöntőbe, amire nagyecsedi dallamokkal készült. Tanára, Ábrahám Brigitta munkáját János Hajnalka segítette.

Gál Tibor – Út a középdöntőig >>>
Gál Tibor – Első középdöntő >>>

19:52 – A zsűri értékelése
Kocsis Enikő szerint fantasztikusan táncoltak Boriék. A somogyi tánc egészen más, mint a kalocsai, amit előadtak az elődöntőben. Itt jó térdmunkával kell dolgozni, s az nagyon jó választás volt, hogy mezítláb táncoltak, hisz Somogyban így volt szokás. Borinak sok boldogságot kívántak névnapja alkalmából. Tímár Böske egy kicsit rövidnek találta a táncot, hisz még továbbnézték volna az ifjú párost. Beretz István még életében nem látott ekkora gyerekeket ilyen jól táncolni. A frissben még egy kicsit elnézte volna őket, de ennek ellenére csodálatos volt a produkció. A zsűritől összesen 57 pontot kaptak.

19:48 Busai Bori – Mahovics Tamás
Az első középdöntőt a Fölszállott a páva legifjabb párosa, Busai Bori és Mahovics Tamás nyitotta meg. Az elődöntőben kalocsai táncokkal kápráztatták el a közönséget és a zsűrit, akiktől a maximális 60 pontot kapták produkciójukra. A középdöntőben somogyi eszközös és gyors táncokkal léptek színpadra, a felkészülés során szüleik Szabó Szilárd és Németh Ildikó is segítette őket.

Busai Bori – Mahovics Tamás – Út a középdöntőig >>>
Busai Bori – Mahovics Tamás – Első középdöntő >>>

19:44 – Elkezdődött az első középdöntő
Elkezdődött a Fölszállott a páva 2015-ös évadának első középdöntője. Mostantól kezdve szavazhatnak kedvenc produkciójukra.

Fölszállott a páva műsoroldal >>>

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => Busai Bori - Mahovics Tamás 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2015/12/Busai-Bori-Mahovics-Tamás-2-1024x682.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább