Croissant

Hozzávalók:
– 30 dkg kilófaló lisztkeverék kelt tésztákhoz
– 1 cs. instant vagy 2,5 dkg friss élesztő
– 1 dkg fruktóz
– 1 dkg só
– fél ek. folyékony édesítő
– 2,5-3 dl meleg tej

A TÖLTELÉKHEZ:
– virsli

A KENÉSHEZ:
– 2 dkg light margarin
– 1 ek. étolaj

Virslis-sajtos croissant – ELKÉSZÍTÉS:
– A tejet melegítsük meg. A többi hozzávalót keverjük el egy tálban, közepébe vájjunk mélyedést, abba öntsük a tejet. Két és fél dl biztos bele mehet egyszerre, a maradék fél decit csak apródonként, érezni fogjuk, szükség van-e mindre? (A saját keverésű liszt hátránya, hogy nem minden keverésűhöz kell ugyanannyi folyadék.)
– Szokás szerint nagyon ragacsos lesz először, de kezdd el kidolgozni így! Két perc múlva már el kell válnia az edény falától, és ha kitartóan dagasztod, néha ledörzsölöd a kezedről a ráragadt tésztákat, néhány percen belül már a kezedre sem fog ragadni! (Ha mégsem így lenne, akkor csak kezd el megkeleszteni, utána mindjárt könnyebben megy a dagasztás!)
– Konyharuhával takard le a kidolgozott, lágy tésztát és langyos helyen keleszd fél órát. Gyúrd át, újabb félóra kelesztés jön.
– A light margarint keverd ki az evőkanál olajjal, melegíteni nem kell!
– A sajtot reszeld le, öntsd le és keverd el jól a tejszínnel, sózd, borsozd és mikróban melegítsd addig, míg teljesen egynemű krémet nem kapsz. Felhasználásig tedd hűtőbe, dermedten könnyebb lesz bánni vele.
– Az ismét megkelt cipót gyúrd át, oszd három egyforma részre. Egyenként nyújtsd ki őket kerek lappá (én olyanra, amilyen vékonyra tudtam, persze nem kell rétes vékonyságúnak lennie, de tudjuk, hogy az élesztőtől vastagabb lesz sülés közben), derelyevágóval szabd 8 cikkre.
– A cikkeket is kicsit továbbnyújtottam, és az éles széleket kézzel tompává formáltam. Egyenként kend meg őket a vajas-olajos krémmel, majd a szélesebb felükre tegyél egy adag sajttölteléket. Tekerd fel úgy, hogy lehetőleg sehol ne tudjon kifolyni a sajt. (Úgy is ki fog valamennyi, és nagyon finom lesz rásülve, de azért nem árt, ha a sütiben is marad. )
– Helyezd tepsire, kend le őket tojással, díszítheted szezámmaggal. Sajt helyett töltheted feldarabolt virslivel is!
– Nem kell túl pirosra sütni, gyenge és lágy a tészta, nem kell sok neki, de én szokás szerint semmit nem bízom a véletlenre: mikor már szemre jónak ítélem, egyszerűen kiveszek egyet és ellenőrzöm, nem ragacsos-e belül sem.

Tipp: ha véletlenül marad a sajtos töltelékből, ki ne dobd! Lefóliázva a hűtőben napokig eltartható, nagyon finom reszelt sajt helyett pogácsa tetejére sütve! Én felesben szoktam készíteni: bekeverem a sajtos tölteléket, és ha elfogy, a maradék tésztába vékonyabb fajta virslit csavarok, amiket előtte kis darabokra vágok.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percet sütjük, nem szabad túlsütni, mert kihűlve kemény lesz.

Család-barát műsoroldal >>>

Olvasson tovább