Fordított szilvás-csokis torta, rumos tejszínhabbal

Szabó Veronika receptje

Hozzávalók a tésztához:
– 15 dkg liszt
– 13 dkg barna nádcukor
– 10 dkg vaj
– 8 dkg étcsokoládé min 50% kakaóvaj tartalmú
– 4 db tojás + 2 tojásfehérje
– 1/2 csomag sütőpor
– 1 teáskanál vanília kivonat
-1 evőkanál rum

A tetejére:
– 10-12 db szilva
– 10 dkg cukor
– 8 dkg vaj
– 1/2 citrom leve
– 1 kiskanál őrölt fahéj

A tálaláshoz:
– 3 dl habtejszín
– 1 evőkanál cukor
– 2 evőkanál rum

Amiben készül:
– 27 cm átmérőjű, 5 cm magas, sütőbe is tehető, tapadásmentes serpenyő

Elkészítés:
– A szilvákat megmossuk, félbevesszük, kimagozzuk és felszeleteljük.
– A serpenyőbe teszünk 10 dkg cukrot és 8 dkg vajat, hozzáadjuk a fél citrom levét és az egészet addig sütjük, néhányszor megkeverve, míg a cukor szépen megpirul, ekkor lekapcsoljuk alatta a tüzet.
– Az így elkészült karamellben elhelyezzük a szilvaszeleteket, a tetejüket meghintjük őrölt fahéjjal és így hagyjuk hűlni, amíg a tésztát elkészítjük.
– A tésztához a csokoládét és a vajat gőz fölött felolvasztjuk és kihűtjük.
– A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgájához hozzáadjuk a cukrot, vaníliát, rumot és az egészet habosra keverjük egy gépi habverő segítségével, majd apránként hozzáadjuk a sütőporral elkevert, átszitált lisztet és a langyos, vajas csokoládét.
– Ezek után, lazán hozzákeverjük a csipet sóval, kemény habbá vert tojásfehérjét.
– A tésztamasszát rásimítjuk a karamellás, fahéjas szilva rétegre. Előmelegített sütőbe tesszük és 190 fokon 35-40 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.
– Miután megsült, hagyjuk hűlni egy-két percig, majd kifordítjuk egy tálra, amit előzőleg megszórunk egy kevés porcukorral, majd szeletelve tálaljuk.
– Tálaláshoz a tejszínt verjük kemény habbá a cukorral és a rummal, ezzel kínáljuk a szilvatortát.

Család-barát műsoroldal >>>

Olvasson tovább