Tiszai halászlé

Hozzávalók 4 főre:
– 1 db szép, 2-3 kg-os ponty (megbízható helyről vegyük, ne legyen pocsolya ízű)
– 300 gr vöröshagyma, vékonyra szeletelve
– 50 g fűszerpaprika (csak a legjobb elég jó, legyen az szegedi, kalocsai, vagy vajdasági)
– 1 erős paprika vagy 2 db cseresznyepaprika
– só

Elkészítés: Ha pontyból főzzük, akkor tisztább lesz az íze, ha csak a ponty gerincét és fejét használjuk az alapléhez, ha vegyes halból, akkor érdemes mindenféle apróhalból főzni az alapot. Használhatunk vegyesen kárászt, keszegeket, törpeharcsát -sok öreg arra esküszik. Ha csak pontyból főzzük, úgy is tökéletes, de az úszókat és a keserűfogat minden esetben távolítsuk el, a nyálkát pedig alaposan kaparjuk el a fejről is. A pontyot megtisztítjuk,kifilézzük, a belsőségeket félretesszük. A halfilé húsát a bőrig irdaljuk, gyufaszálnyi sűrűséggel, ügyelve arra, hogy a szálkát átvágjuk, de a bőr maradjon egyben.

Ezután feldaraboljuk, egy tálban besózzuk, paprikával kissé megszórjuk. A hal gerincét és fejét egy edénybe tesszük, rádobjuk a hagymát, a csípős paprikát és felöntjük 3 liter vízzel. 50-60 percig zubogva forraljuk, közben két-három adagban hozzáadjuk a fűszerpaprikát, sózzuk.

Egy óra elteltével egy szűrőn átszűrjük, minden levet kinyomkodunk, de nem passzírozzuk, csak alaposan kinyomkodjuk. Visszatesszük az edénybe, felforraljuk, hozzáadjuk a besózott haldarabokat és belsőségeket, majd el is zárjuk alatta a tűzhelyet. A halhús 50 fokon is megfő, szerintem fölösleges hosszasan forralni. Tálaláskor szeletelhetünk még rá csípős paprikát és ne feledkezzünk meg a ropogós fehér kenyérről sem. Egy könnyű kadarka, vagy siller nagyon jól passzol hozzá.

Család-barát műsoroldal >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább