Menekültek között szivárgott be a Berlinben őrizetbe vett dzsihadista

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

A menedékkérők között elvegyülve szivárgott be Németországba, és pénteki sajtóértesülések szerint valószínűleg az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megbízásából kezdett hozzá merénylet előkészítéséhez az a magát szíriai állampolgárnak mondó algériai férfi, akit előző nap több társával együtt elfogott a német rendőrség.

A Die Welt című lap és a dpa hírügynökség értesülései szerint a 34 éves férfi fényképek tanúsága alapján kapcsolatban állt az IÁ külföldi merényletek tervezéséért felelős embereivel, és valószínűleg a dzsihadista szervezet megbízásából szivárgott be Németországba, hogy terrortámadást készítsen elő.

A Der Spiegel szerint a hatóságok egy olyan felvételt is megszereztek, amelyen a férfi együtt látható egy személlyel, akit a novemberi párizsi terrortámadások elkövetőinek ismerősi, támogatói köréhez sorolnak. Az viszont még nem világos, hogy a fotó mikor készült, a gyanúsított fejkendőjén olvasható felirat pedig nem az IÁ-ra, hanem a rivális an-Nuszra Frontra utal.

A berlini rendőrség és az ügyészség pénteken csak egy szűkszavú közleményt adott ki a csütörtöki nagyszabású razziával kapcsolatban, és egy fényképet, amelyen a fő gyanúsított számos fegyverrel, köztük Kalasnyikov gépkarabélyokkal látható.

A közlemény szerint a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) hívta fel a fővárosi hatóságok figyelmét egy csoportra, amely a belső elhárításért felelős hivatal információi szerint feltehetően az IÁ-hoz hű emberekből áll és részt vesz Berlinben elkövetendő terrorcselekmény tervezésében. Konkrét helyszínről és időpontról nem szóltak az információk.

A közlemény szerint a berlini hatóságok a január 10-én kapott adatok alapján megfigyelés alá vonták a rendkívül konspiratív magatartást mutató csoportot, majd a terrorveszély mértéke, a megfigyelés lelepleződésének esélye és más tényezők mérlegelése után úgy döntöttek, hogy áttérnek az eljárás „nyílt szakaszába”. Ez azt jelentette, hogy 450 rendőr, köztük terrorelhárító egységek bevetésével csütörtök hajnalban lecsaptak a csoportra.

A egy időben három tartományban végrehajtott razzia során öt embert előállítottak és kihallgattak. Négyet közülük súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak.

A fő gyanúsítottat őrizetbe vették. A férfi a közlemény szerint katonai kiképzést kapott Szíriában, és 2015 végén érkezett családjával Németországba. Szír iratokkal menedékkérőként regisztrálta magát, egy észak-rajna-vesztfáliai befogadóállomáson találták meg. Őrizetbe vették 27 éves feleségét is, aki ellen más ügyben nemzetközi körözés volt érvényben.

Őrizetbe vettek továbbá egy 49 éves férfit, akit okirat-hamisítás miatt eleve köröztek. Az illető 2000 óta Berlinben él, 2013-ban távozott az országból, és egy év múlva hamis francia papírokkal visszatért.

A negyedik kihallgatott személy 25 éves, egy alsó-szászországi menekültszálláson lakik, és a hatóságok szerint kapcsolatban áll a belgiumi iszlamista szubkultúrával, amelyből kikerült a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat több elkövetője. Az ötödik kihallgatott személy 30 éves, berlini, 2004 óta Németországban él – áll a közleményben.

A BfV elnöke, Hans-Georg Maaßen pénteken a ZDF közszolgálati televíziónak elmondta: a hatóságoknak nincs tudomásuk arról, hogy a gyanúsítottak a közeljövőben elkövetendő terrortámadást szerveztek. Szavai szerint arról lehet szó, hogy merénylet előkészítésének kezdeti szakaszában leplezték le a csoportot.

Még több hír >>>

Videó ajánló

Olvasson tovább