Balhéra készülnek a bevándorlók Finnországban?

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

Mozgósították a rendőrséget Helsinkiben, attól félnek, hogy megismétlődik a molesztálási botrány, vagy valamilyen hasonló szombat este.

A péntek esti hírek alapján a rendőrség olyan információkhoz jutott a közösségi médián és a befogadó állomásokon keresztül, hogy Helsinki különböző pontjaira nagyszámú migráns várható szombat estére. A nyilatkozó rendőrkapitány szerint lehet, csak álhírről van szó, de a szilveszteri és a jelenlegi európai események tükrében a rendőrség nagyon komolyan veszi a helyzetet, és nagymértékű mozgósítást rendeltek el szombat estére – mondta az M1 helsinki tudósítója.

A skandináv országok egyébként úgy látják, hogy a tavasz hatalmas migránsinváziót eredményezhet Skandináviában. A finnek és a svédek el szeretnék már kezdeni a visszatoloncolási programot, amely értelmében Finnországból 20 ezer, Svédországból pedig 80 ezer migránst kellene elküldeni, hogy kezelhetőbb legyen a helyzet. Felgyorsították az eljárásokat, így a nyári határidőig a „régiek” helyet adhatnak az „újaknak” – fejtette ki.

A héten kemény szavakat használt a finn államfő. Sauli Niinistö azt mondta, „a bevándorlók fenyegetik a Nyugat értékeit”. Finn értékelések szerint a köztársasági elnök az újévi beszédénél is fontosabb szónoklatot tartott a héten a finn állami napok megnyitóján. Úgy vélte, a korábbi migrációs hullám még egyszer nem ismétlődhet meg, mert Európa nem bír el még egy inváziót. Nagyon sok az olyan migráns, aki csak gazdasági érdekekből érkezett, őket nem tudják ellátni, a bajban lévőket azonban továbbra is segítenék. Az államfő arra is rávilágított, a régi egyezmények, amelyek alapján Európa működik, már nem alkalmasak a jelenlegi helyzet rendezésére. Sauli Niinistö szeretné, ha összeurópai módon kezelnék a migránsválságot.

Még több hír >>>

Olvasson tovább