Újraszámolnak Iowában, mert hibákat találtak

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

A hétfői jelölőgyűlésen Hillary Clinton volt külügyminiszter mindössze pár tizedponttal győzte le Bernie Sanders vermonti szenátort, de több bejelentést is érkezett arról, hogy az egyes körzetekben elért eredmények nem egyeznek azokkal az eredményekkel, melyeket a pártközpont hozott nyilvánosságra.

A Demokrata Párt tisztségviselői Iowában átvizsgálják a hét eleji jelölőgyűlések eredményeit, s ahol hibát, tévedést találnak, ott korrigálják az eredményt – közölték szombaton a párt illetékesei. Iowában a hétfői jelölőgyűlésen Hillary Clinton volt külügyminiszter mindössze pár tizedponttal győzte le Bernie Sanders vermonti szenátort. A párt helyi elnöke, Andy McGuire a hétfői jelölőgyűlések után még azt mondta, nem lesznek újraszámlálások, Hillary Clinton pár tizedpontos győzelme végleges. Ám ahogyan napvilágra kerülnek tévedések, a végeredmény változóban lehet – ezt már szombaton erősítették meg a demokraták iowai tisztségviselői a Des Moines Register című helyi lapnak. Sam Lau, az iowai demokraták szóvivője szerint mind Hillary Clinton, mind Bernie Sanders kampánycsapata jelezte, hogy aggályai vannak, ezért a párt most minden egyes körzet eredményeit alaposan átvizsgálja.

Nem egyeznek
A Des Moines Register több bejelentést is kapott arról, hogy az egyes körzetekben elért eredmények nem egyeznek azokkal az eredményekkel, melyeket a pártközpont hozott nyilvánosságra. Az egyik körzetben például legalább hárman jelezték, hogy Sanders tizenkilenc megyei delegátust „szerzett”, míg Clinton hetet, ám a pártközpont által kiadott és véglegesnek nyilvánított eredmény tizennyolc Sanders-támogató küldöttet és nyolc Clinton-pártit jegyez. A változás ugyan mindösszesen 072 ezrelékes voksarány-változást hozott eddig, de a vizsgálódások tovább tartanak. Hillary Clinton csapatának tisztségviselői elhessegetik a kifogásokat és jelentéktelennek tüntetik fel a változtatásokat, Bernie Sanders támogatóit pedig összeesküvés-elméletekkel vádolják. „Hillary Clinton megnyerte Iowát. Ez a történet vége” – közölte nyilatkozatában Matt Paul, Clinton iowai kampány-direktora.

Utoljára vitatkoztak New Hampshire előtt
Megtartották utolsó országos vitájukat a republikánus elnökjelölt-aspiránsok a jövő keddi New Hampshire-i előválasztások előtt. Iowai vesztesége után ezúttal Donald Trump, a milliárdos üzletember is visszatért a pódiumra. A sokkal kevésbé vallásos, és liberálisabb New Hampshire-ben a jelölteknek másfajta választókat kellett meghódítaniuk, mint korábban. A vitában ezért elsősorban a gazdasági és a külpolitikai kérdések voltak hangsúlyosak. Donald Trump a munkahelyteremtés fontosságát emelte ki. Ted Cruz pedig határozottabb fellépést ígért az Iszlám Állam ellen. A jelöltek ezúttal a harmadik legesélyesebbnek számító Marco Rubio-t bírálták a legélesebben, mert szerintük nem rendelkezik megfelelő politikai tapasztalattal.

Albright is beszállt
Közben Madeleine Albright, volt külügyminiszter is bevetette magát az előválasztási küzdelmekbe, szombaton New Hampshire-ben Hillary Clinton mellett kampányolt. Albright az NBC televíziónak adott interjújában aggodalmairól beszélt, mert szerinte Bernie Sandersnek „hiányos a tudása” a külpolitikáról. „Olyan elnökre van szükségünk, aki már hivatalba lépése első napján készen áll arra, hogy foglalkozzék a problémákkal” – mondta Albright. A volt külügyminiszter szerint ugyanis manapság olyan bonyolult a nemzetközi helyzet, hogy az Egyesült Államok nem engedhet meg magának „betanuló” elnököt. Az ex-külügyminiszter – aki az első női külügyminiszter volt az Egyesült Államok történetében – jelenleg a Georgetown egyetemen tanít nemzetközi politikát, s emellett egy tanácsadó cég elnöke is. Clinton mellett kampányolva szombaton Concord városában azzal buzdította a fiatal nőket Clinton melletti voksolásra, hogy „azokat a nőket, akik nem segítik nőtársaikat, külön hely várja a pokolban”.

Még több hír>>>

Olvasson tovább