Lázár: túl sok az állami alkalmazott

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

Tarthatatlanul sok időt vesz igénybe, ha egy állampolgár vagy egy vállalkozó ügyet akar intézni Magyarországon – jelentette ki Lázár János az M1 Ma reggel című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott: a magyar állampolgároknak körülbelül 20 millió ügyük van egy évben a magyar állammal, amelyből eleve 3 milliót hatvan napon túl intéznek el.

Az ügyintézés lassú, körülményes, nehézkes, ezért a gyorsítás, az egyszerűsítés és az olcsóbbá tétel a legfontosabb célja az állami bürokráciacsökkentésnek – fogalmazott a miniszter.

Lázár János kitért rá: ma Magyarországon 4,3 millió ember fizet adót a munkája után, ebből 1 millió a közszférában dolgozik, azaz 3,3 millió ember fizeti ki egymillió ember munkabérét minden hónapban. Ez sok, nehezen tartható és lerontja az ország versenyképességét – sorolta.

A miniszter megjegyezte: amíg nálunk 20 százalék az állami foglalkoztatottak aránya, ez a szám Ausztriában és Németországban 10, Szlovákiában 13 százalék. A nemzetközi példák is mutatják, hogy nálunk valami nincs rendben az arányokkal – tette hozzá.

Azt szeretnénk, ha a magyar állam irányítása egyszerű és átlátható lenne, az elmúlt harminc évben kiszervezésre került állami hivatalok pedig „szépen visszaballagnának” a minisztériumba, a minisztérium felügyelete alá. „Ma a háttérintézményeknek van minisztériuma és nem a minisztériumoknak háttérintézménye” –fogalmazott. Felül kell vizsgálni a feladatokat és a hozzá rendelt létszámot – jelentette ki Lázár János.

Karcsúsítás előtt áll a Miniszterelnökség is – folytatta a miniszter. „Ahhoz, hogy az állami tisztviselői kar létrejöjjön július elsejével, arra van szükség, hogy a járási és kormányhivatalok feladatait tisztázzák. Ma 36 ezren dolgoznak ebben a két szervezetben”, a cél pedig az, hogy ezt a létszámot 30 ezer alá csökkentsék.

Még több hír>>>

Videó ajánló

Olvasson tovább