Nem akar menekültelosztó központtá válni Horvátország

Legfrissebb híreinket ide kattintva nézheti élőben >>>

Ezt mondta a horvát külügyminiszter Berlinben a német diplomácia vezetőjével folytatott megbeszélése után. Miro Kovac a vendéglátójával, Frank-Walter Steinmeierrel tartott sajtótájékoztatón nagyon jónak nevezte az osztrák-szlovén-horvát-szerb-macedón együttműködést.

Miro Kovac berlini bemutatkozó látogatásán a vendéglátójával, Frank-Walter Steinmeierrel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy hazája hozzá akar járulni a menekültválság közös európai megoldásához, és nagyon jónak nevezte az osztrák-szlovén-horvát-szerb-macedón együttműködést a menekülthullám kezelésében.

Hozzátette, hogy „természetesen” Görögországot is be kell vonni a közös munkába, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy már horvát rendőrök is dolgoznak Macedóniában.

Miro Kovac kiemelte, hogy a hullám csillapításához nemcsak a balkáni migrációs útvonalon kell intézkedéseket tenni, hanem segítséget kell nyújtani a menekülteknek „helyben”, Szíria térségében.

Horvát kollégájával szemben Frank-Walter Steinmeier azt emelte ki, hogy nem lehet Görögország „kirekesztésével újradefiniálni az EU külső határait”.

A német külügyminiszter azt mondta, hogy „több őszinteségre” van szükség a válságkezelésről folytatott diskurzusban. Megjegyezte, hogy sokan kettős beszédet alkalmaznak, a sajtóban a határok lezárásáról, zárt ajtók mögött viszont ellenőrzésről és regisztrációról szólnak. Hozzátette, hogy nem létezik a válságnak „az a nagyon egyszerű megoldása, amelyet sokan talán hallani szeretnének”.

Nem vitatja senki, hogy törekedni kell a határellenőrzés hatékonyságának növelésére és a menekültek regisztrációjára, és ebben Németország támogatja is a horvát hatóságokat. Ugyanakkor második elemként a görög-török uniós külső határ védelmét is „jelentősen javítani” kell, és ezt Görögország nem tudja egyedül megvalósítani, ezért segíteni kell a görög hatóságokat személyzettel, eszközökkel, hajókkal – fejtette ki Frank-Walter Steinmeier.

A válságkezelés harmadik fő eleme, hogy Törökországnak, az EU-ba irányuló migráció „kulcsállamának” végre kell hajtania az huszonnyolcaknak tett vállalásait. Ugyanakkor mindez nem lesz elég, ha nem sikerül csökkenteni a szíriai polgárháború hevességét – mondta a német külügyminiszter.

Még több hír >>>

Olvasson tovább