Egy hazában: A Rozmaring Hímzőkör alkotásai a Hagyományok Házában

Az Egy hazában február 14-i adásának tartalmából:

A Nikolá Teszlá Szerb Óvoda elhelyezésének ügye
A Szerb Országos Önkormányzat által közelmúltban megtartott Szent Száva Akadémián Paulik Antal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztályának vezetője bejelentette, hogy megoldódhat a budapesti Nikolá Teszlá Szerb Óvoda elhelyezése. Az intézmény ugyanis már nem felel meg a tűzvédelmi és közegészségügyi előírásoknak, ezért van szükség új hely biztosítására. Lásztity Jovánka igazgatóval Mándity Predrág beszélgetett.

Német nyelvű gyűjtemény Pécsett
Pécsett, a Tudásközpontban jelentős számban őriznek német nyelvű könyveket, filmeket, ezek nagyban hozzájárulnak a hazai németek nyelvőrzéséhez is. A gyűjteményt Arnold Krisztina segítségével ismerhetjük meg.

Kiállítás a horvát építészet hagyományairól
„Horvát Nemzetiségi Falvak építészeti hagyományai képekben” címmelt nyílt kiállítás Budapesten, a Croatica Galériában. A tárlat létrehozója a Zornica Alapítvány, a melynek élén Taragyia Györgyné Klaics Milica áll, Pavlekovics András beszélgetett vele.

Puha Péter kiállítása
A munkácsi születésű festőművész, Puha Péter festményeiből nyílt kiállítás az Ukrán Országos Önkormányzat székházában. Kedvelt témája a folklór, de előszeretettel rajzol és fest városrészleteket, csendéleteket is. A képzőművésszel Oganova Eranyak beszélgetett.

A Rozmaring Hímzőkör alkotásai a Hagyományok Házában
A békéscsabai Rozmaring Hímzőkör már több mint másfél évtizede működik. Az öt évente rendezett Élő népművészet pályázaton ismét megkapták a hímzés kategóriában a legrangosabb elismerést, a Gránátalma-díjat. Most a fővárosban is láthatók alkotásaik, a Hagyományok Háza vendégkiállítása március 27-ig látogatható a Néprajzi Múzeumban. A kör vezetőjét, Illés Károlynét Bencsik János kérdezte, aki egy szokásos csütörtöki találkozójukra érkezett az ügyes kezű asszonyokhoz Békéscsabára, a Szlovák Kultúra Házába.

Beszámoló az eleki batyus bálról
Minden évben sok vendég keresi fel az eleki román batyus bált, az ország más vidékeiről is. Az idei mulatságra Szegedről is érkeztek érdeklődők. A bál a helyi táncosok műsorával indult, akik valamennyien színpadra léptek, a legkisebbektől, a legidősebbekig. Bauer Ádám segítségével idézzük fel ennek hangulatát.

Egy hazában – Kossuth – február 14., vasárnap, 23:07

Korábbi adások>>>

Olvasson tovább